Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Hogewoning en Pieter Kolk

Snijhortensia maakt zich op voor nieuw seizoen

Tholen - De laatste jaren heeft de import van snijhortensia uit Colombia een vlucht genomen. Met name in de winter vult deze een gat, omdat er dan geen Nederlands aanbod is, en sinds de energieprijzen twee jaar geleden door het dak gingen en onzekerheid ten aanzien van die energieprijzen aanhoudt, is het aanbod vroege stelen nog altijd een stuk lager dan voorheen.

Pieter Kolk

We spreken importeur John Hogewoning van J.P. Hogewoning, die het Colombiaanse product jaarrond beschikbaar heeft, en Pieter Kolk, teler te Aalsmeer, over de ontwikkelingen in de markt. "Het is niet per se slecht, die Colombiaanse aanvoer", weet Pieter, "en de kwaliteit is voor zover ik weet vaak nog best aardig. Dankzij deze aanvoer blijft het product jaarrond in beeld en dat is mooi. Van de andere kant kan het elkaar ook wel eens in de weg zitten. Sommige "budget" stromen, zoals in met name de Engelse retail, vertrouwen in grote mate op die import met als gevolg dat de Nederlandse kweker er daar praktisch niet meer tussenkomt. Ook heeft het ervoor gezorgd dat je nog maar zelden een echte klapper kunt maken, die pieken zijn meer afgevlakt."

John Hogewoning

Ook John ziet uiteraard de voor- en nadelen. "De kwaliteit is inderdaad veel beter als men soms wil doen geloven. De import komt weliswaar in dozen, maar met een netje om de kop is het product goed verpakt en de hortensia's zijn tamelijk hard. Ook is het product transport technisch gunstig t.o.v. handel op fust. Daarbij is de import jaarrond stabiel geprijsd. Natuurlijk heb je te maken met weersinvloeden daar, het kan wel eens te nat of te droog zijn, maar een stabiele productie heb je eigenlijk altijd. Doet de luchtvracht zelf geen gekke dingen, dan weet je wat het kost."

Prijzen
"Ons seizoen is best aardig gestart dit jaar", vertelt Pieter, "en is vergelijkbaar met afgelopen jaar. We hebben een redelijk warme winter gehad, dus ik denk dat de aanvoer de komende tijd snel toe zal nemen. Als we richting Moederdag twee euro pakken is dat mooi, en als er af en toe een drietje tussen zit, zijn wij snijhortensiatelers helemaal tevreden."

Traditioneel moet de snijhortensia de degens kruizen met de pioen. "Een grote bol en vooral het veilen op dezelfde klok maakt het er niet altijd makkelijker op. Als de handel eerst anderhalf uur lang pioenen voor de neus heeft en dan komen wij er nog eens achteraan, dan heeft dat natuurlijk invloed. De snijhortensiatelers zijn over het algemeen trouwe veilers, het overgrote deel van het product wordt nog gewoon geveild (+/- 85%) en de telers zijn er in meerderheid ervan overtuigd hier de beste prijzen te pakken. Tegelijkertijd zijn wij hoofdsponsor; er gaan niet veel stelen op een kar en als de prijzen niet zo best zijn, dan zit je met de kar- en partijheffing al op 10 a 15% afdracht. En dan heb ik kosten voor fust en transport nog niet meegerekend."

Rust in de tent
Hoe dan ook zitten er een hoop handjes aan de handel en dat maakt het product duur. Dat begint echter al op de tuin, een grote hortensiabol heeft niet de snelheid van een chrysant of tulp en kan zich qua productiviteit van het gewas niet meten met een roos. Dat geeft nog weer een extra dimensie aan de vraag wel of niet te stoken. "Het is niet alleen de vroege (Moederdag)piek pakken, het heeft ook invloed op de kwaliteit van je gewas. Iedere teler maakt daarin zijn eigen keuzes. Wordt het koud en vochtig dan neemt de kans op botrytis snel toe. Daarom gaat er bij mij vanaf midden augustus een minimum pijp in, dan slaap ik een stuk rustiger. Daarnaast is het fijn voor de werkfilm, het seizoen is wat langer en tegelijk ook rustiger."

Footprint
De echte uitdaging van morgen zien zowel John als Pieter in hoe sector en samenleving zullen inspelen op verduurzamingseisen. "RFH zegt het voortouw voor de sector daarin te nemen, maar de ledenraad neemt dat ter kennisgeving aan. Dat geeft al aan hoe divers ernaar gekeken wordt. Maar dat er iets aankomt, dat voelt de hele maatschappij."
Pieter vervolgt: "De vraag is eigenlijk: wat is duurzame handel en hoe meet je dat? Zeg dat het energielabel van mijn bloemen straks C is en die van mijn buurman A omdat hij zijn ketel niet gebruikt en ik wel; wat gaat er dan gebeuren met de prijsvorming in het verkorte seizoen? En hoe gaat de handel om met de kwaliteit in een nat najaar? Worden onze mooie producten straks op basis van een FloriPEFCR waardering tegen mekaar uitgespeeld? En loopt een bruidje over 10 jaar met een kleurrijk hoopje plastic te stralen? Dat zijn grote vraagstukken en zo pessimistisch ben ik niet ingesteld, maar het zijn wel uitdagingen die zo'n beetje de hele sector bezighouden."

Voor meer informatie:
J.P. Hogewoning
John Hogewoning
T: 0297 33 00 77
john@jphogewoning.nl
https://www.jphogewoning.nl/

Kwekerij Pieter Kolk
Oosteinderweg 461A
Aalsmeer
T: +31 297 34 93 32
info@pieterkolk.nl
www.pieterkolk.nl