Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Voorspelde prijsdruk drukt gasprijs (nog) niet

De TTF-gasprijs is maandag met ongeveer een euro per megawattuur gestegen tot bijna 32 euro per megawattuur. Dinsdag opent de daggasprijs op 31,63 euro. De recente prijsstijging levert voor het TTF-contract 'kwartaal 1 2025' een prijs van ruim 37,6 euro per megawattuur op aan het eind van de maandag. Daarmee komt de recente piekprijs van medio april weer in zicht. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit komt dinsdag uit op 87 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs contract 'kwartaal 1 2025' t/m 6 mei 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

In een nieuwe weekupdate wijst men bij energiehandelsplatform Powerhouse op nieuwe onzekerheden die de markt sturen. Daarin blikt men terug op de nodige oorlogs- en gasonrust die de prijs opdreef in Oekraïne (aanvallen op gasinfrastructuur), Noorwegen (onderhoud) en de VS (LNG-beperkingen). Mits Azië (met mogelijk een hogere gasvraag) geen roet in het eten gooit, dan zouden de energieprijzen deze week moeten kunnen dalen, is de voorspelling. Maandag was daar echter nog geen sprake van.

De olieprijs daalde vorige week naar het laagste niveau sinds 13 maart. Daarop wijst Engie in een e-mailupdate over de energiemarkt. De oorzaken waren vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten en achterblijvende vraag. Verder staat men stil bij een naderende stemming over EU-sancties op LNG uit Rusland. "De LNG-markt zal krapper worden als Europa sancties zet op Russisch LNG. Vragen daarbij zijn nog: gaan alle lidstaten vóórstemmen, die kans lijkt te stijgen, maar is onzeker. Een tweede punt die het leed kan verzachten is de vraag wanneer sancties ingaan. Gunt de EU zich dan tot 2025 of 2026 om onafhankelijk van Rusland te worden, of gaat het al eerder in?"

In 2023 kwamen er in Nederland 21 nieuwe warmte-initiatieven bij, maar er vallen er ook af. Dit blijkt uit de Lokale Energie Monitor (LEM) 2023, waar Warmtenetwerk.nl dieper op in gaat. Net als andere warmteprojecten hebben de burgerinitiatieven veel last van onduidelijkheid rond wet- en regelgeving. Een aantal van hen is desondanks al ver in het traject voor een lokaal warmtenet. Succesfactoren zijn subsidie, een actieve vrijwilligersgroep en een goede samenwerking met de gemeente of andere publieke organisaties.