Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oranje GMO petunia's uit NL en DU teruggeroepen

Finnish Food Safety Authority Evira heeft besloten de verkoop van zaadjes en stekjes van een oranje petunia een halt toe te roepen. Dit omdat deze plant verkregen zou zijn middels genetische modificatie (GMO), hetgeen verboden is binnen de EU. Ten gevolge van dit besluit zullen de planten en het zaad worden vernietigd en reeds uitgeleverde planten bedoeld voor vermeerdering worden teruggeroepen. De genetisch gemodificeerde petunia's vormen geen gevaar voor mens of milieu.

Uit analyses van de Finse kwaliteitswaakhond bleek een partij petuniazaad (African Sunset) en acht reeds bij kwekers geplante varieteiten genetische gemodificeerd te zijn. Het betreft Pegasus Orange Morn, Pegasus Orange, Pegasus Table Orange, Potunia Plus Papay, Go! Tunia Orange, Bonnie Orange, Sanguna Patio Salmon en Sanguna Salmon.

De zaadjes en het uitgangsmateriaal van de petunia is in Finland geïmporteerd vanuit Duitsland en Nederland. Onderzoek naar mogelijk verdere verspreiding binnen de EU lidstaten is gaande. Over de precieze herkomst van de oranje petunia doet Evira geen uitspraken.

Genetisch gemodificeerde planten mogen alleen op de Europese markt gezet worden, nadat deze aan een specifieke toelatingsprocedure zijn onderworpen. Een aanvraag aangetroffen petunia's aan een dergelijke procedure te onderwerpen is nooit ingediend. Er is dan ook geen autorisatie voor het importeren, kweken of vermarkten van dergelijke soorten binnen de EU lidstaten.

Binnen de EU is er een toelating voor slechts één genetisch gemodificeerd gewas. Dit betreft een varieteit mais. Voor enkele blauwe asters bestaat een toelating binnen de EU deze als snijbloem te verwerken, maar het kweken hiervan is verboden. Daarnaast mogen enkele vormen van genetisch gemodificeerd mais, soja en koolzaad worden geïmporteerd.

Klik hier voor meer informatie

Publicatiedatum: