Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Impact verkiezingen Amerika en Iran

Afgelopen jaar is er heel veel aandacht geweest voor de verkiezingen in Amerika en Iran. Een van de grote vragen was natuurlijk of wijzigingen aan de macht impact zouden hebben op de huidige JCPOA deal (de 'Iran deal'). Veel bedrijven hebben dan ook een ‘rustpauze’ ingepland gedurende deze periode nadat men zich in 2016 goed had georiënteerd op de mogelijkheden van zaken doen met Iran.

Hoe verder na de verkiezingen?
De Iraanse president Rohani heeft in mei overtuigend de verkiezingen gewonnen in Iran en gaat nu voor een tweede termijn van vier jaar. Een hoge opkomst bij de verkiezingen die ook nog eens breed gedragen werd, heeft zijn positie duidelijk verstevigd. Een duidelijk signaal van de Iraanse kiezers dat men het huidige beleid wil voortzetten.

Vanuit Amerika horen we natuurlijk een ander geluid. President Trump heeft duidelijk uitgesproken dat de JCPOA deal vanuit zijn optiek aangepast moet worden. In de praktijk blijkt dat de afspraken die zijn gemaakt in de JCPOA elk kwartaal wordt gerapporteerd aan het Amerikaanse Congres en dat heeft bevestigd dat Iran voldoet aan de voorwaarden tot op heden.

President Rohani richt zich duidelijk op Europa voor het verder uitbouwen van de handelsrelatie om zaken te doen met Westerse bedrijven. Binnen de JCPOA zijn hier ook duidelijk mogelijkheden voor, de Euro is nog steeds de valuta die wordt gebruikt in het betalingsverkeer met Iran.



Wat doen de ondernemers?
Na de hausse van 2016, waarin elk Europees land wel meerdere handelsmissies heeft opgezet naar Iran, is er nu een meer nuchtere houding. Het is duidelijk geworden dat even snel een lucratieve business op zetten met Iran toch iets gecompliceerder ligt dan men had gedacht. Het aantal ondernemers die plannen hebben in Iran zaken te doen, is een stuk minder dan vorig jaar. Maar het is ook duidelijk dat de bedrijven die nu nog steeds aan hun relaties werken een lange termijn visie hebben en bereid zijn om geld en tijd te investeren in deze Iran relaties. Dit is cruciaal voor het zaken doen in een land als Iran.

In het bankenlandschap is er weinig tot niets veranderd. Grote internationale banken zijn niet actief en de kleinere banken volgen sterk de richtlijnen die ze in 2016 ook hadden. Hier zien wij ook weinig verschil tussen de verschillende Europese landen. Voor de ondernemer is Iran nog steeds een land met grote potentie, maar in de praktijk zal hij geld en tijd moeten investeren om tot zaken doen te komen.
Hele grote internationale ondernemingen halen regelmatig de pers met hun investeringsplannen voor Iran (het Franse Total en Airbus bijvoorbeeld). Deze ondernemingen investeren hun eigen geld en zijn niet afhankelijk van banken voor financiering; in hun netwerk van bankrelaties is er altijd wel één partij die een betaling richting Iran kan verzorgen.

Wat zijn de vooruitzichten nu?
Eén van de grote uitdagingen voor president Rohani zal het bestrijden van de hoge werkeloosheid zijn. In zijn beleid voor de komende jaren zal dit onderwerp een hoge prioriteit hebben. De agrarische sector zal hierbij een belangrijke rol spelen om meer banen te creëren. Het partnerschap dat men in deze sector zoekt met Europese bedrijven is gericht op kennis delen en leren efficiënter te produceren.

Een sector die afgelopen jaar onverwacht heel erg sterk is gegroeid, is het toerisme. Dit is ook duidelijk waarneembaar rond het vliegveld van Teheran waar op dit ogenblik heel veel nieuwe hotels in aanbouw zijn. Deze zullen allemaal weer moeten worden voorzien van eten en drinken voor hun klanten.

Met een gemiddelde groei van 5,5 % voor dit jaar en volgend jaar doet Iran het een stuk beter dan Europa. De huidige middenklasse bedraagt ongeveer 30 miljoen mensen, de verwachting is dat deze groep in 2025 is aangegroeid tot 52 miljoen. De officiële koers van de Iraanse Rial (IRR) is het laatste kwartaal redelijk stabiel, 1 Euro = 36.500 IRR. De verwachting is dat het verschil in waarde met de IRR koers op de zwarte markt komende tijd verder zal afnemen.

Op 11 juli 2017 heeft 2FX Treasury samen met Fenedex een programma samengesteld over het zaken doen in Iran. Onze Iraanse partner zal daar ook bij aanwezig zijn. Een goede manier om u te oriënteren op de kansen in Iran en de bijbehorende uitdagingen.

Tekst: René Schilder, 2FX Treasury

Voor meer informatie:
René Schilder
2FX Treasury
T: 00 31 6 51 222 543
E: [email protected]
www.2fxtreasury.com

Publicatiedatum: