Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert Schouten

"Jaarrond een bloeiend product leveren is onze grootste uitdaging"

"Groene planten zijn dan in de mode, een Aeschynanthus verkoop je niet zonder bloemen. De grootste uitdaging in dit gewas is hem het hele jaar door voorzien van bloemen beschikbaar te hebben." Dat zegt plantenkweker Bert Schouten, gespecialiseerd in deze plant, die hij sinds een jaar of vijf zelf de 'Lipstick plant' is gaan noemen. 25 Jaar geleden begon hij ermee op 700 m2, nu is dat gegroeid tot ruim 3,5 ha. Hij is tevens een van de weinige kwekers die zich hierop toegelegd heeft en om die jaarrond beschikbaarheid mogelijk te maken, begon hij in 2013 bovendien met eigen veredeling. "We kunnen nu 95% van de tijd leveren. Vroeger was dat 40."


Bert Schouten

Lipstick plant
Bloemen zijn cruciaal, weet Bert. Is het een kale plant, dan heeft de handel er 40 cent voor over. Met bloemen is dat, letterlijk, tien keer zoveel.

De eigen veredeling heeft geresulteerd in vijf variëteiten: Twister, Rasta, Mona Lisa, Fleurly Mona Lisa and Twister XL. De Mona Lisa is een van de oudste en heeft rechte bladeren, maar vooral gekruld blad is in trek. Daarom is vooral gepoogd die eigenschap in te kruisen, wat met de Rasta, Twister en Twister XL 'aardig gelukt is'. Deze variëteiten maken nu 60% van de productie uit.



Niche

Een voordeel van het kweken van een niche product is volgens Bert het feit dat bij de aankoop ervan de prijs vaak een minder grote rol speelt. Het is iets voor de liefhebber. Maar daar zit ook wel weer een plafond aan: de plant moet immers wel tegen alle rest opboksen. En ook ziet hij een grote uitdaging: "Je moet blijvend aanwezig zijn, anders val je van de radar."



Kijkje in de kas
Vorige week brachten we de kweker een bezoekje. Een bijzonder gezicht, al die hangplanten.


De plant wordt jaarrond op tafels vermeerderd. Wanneer ze de gewenste lengte hebben, worden ze opgehangen.

Students
Schouten werkt met vijf vaste krachten en werkt daarnaast graag met scholieren. "Op zaterdagen en in de vakantie wel drie ochtenden in de week, hebben we er hier zo'n vijftig lopen. De meisjes doen het oppotten, de jongens hangen de planten aan de buizen."


Het oppotten van stekjes


Jongens hangen de planten an het plafond


Mona Lisa


Er wordt gebruik gemaakt van druppelaars. Om instraling te reguleren wordt er gecoat en hangen er twee schermen.


Op z'n kop


Eenmaal rijp voor de verkoop, worden ze aan deze opvallende, door Schouten zelf ontwikkelde kapstok gehangen. Om ze op op karren te zetten is immers lastig.


Verschillende planten worden in 30 cm keramiek uitgeleverd


Ook worden er potten verpakt in 'macramé', gebreide of gehaakte stof


De meerderheid verlaat de tuin echter in een gewone hoes.


Dit gedeelte is nu leeg, maar dat is slechts kort. De kassen zelf bestaan uit 3 delen, 2 van elk 1 ha en een derde deel van 1,6 ha












Voor meer informatie:
Bert Schouten Kwekerij
Bert Schouten
E: [email protected]
www.kwekerijbertschouten.nl