Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Raymond Lescrauwaet

Wat doet elektrische straling met een plant?

Tholen - Wat doet elektromagnetische straling met planten? Op het eerste gezicht misschien een wat vreemde vraag, maar daarom niet minder legitiem. Immers, er komt meer en meer bewijs voor het fenomeen Elektrohypersensitiviteit, oftewel gezondheidsklachten t.g.v. elektromagnetische velden (EMV), waarbij mensen klachten ondervinden van (de voortdurende aanwezigheid van) elektrische apparatuur. “We worden met elektrische apparatuur omringd, overal en altijd. Eens was dat niet zo en in die zin is die straling onnatuurlijk. Het bewustzijn dat dit effect heeft op mensen en ook op de rest van ons milieu, begint nu langzaam door te dringen.”


Met een netfilter kan de hoeveelheid elektrische straling flink worden beperkt, zoals hier duidelijk wordt gedemonstreerd.

Dat vertelt Raymond Lescrauwaet, als weinig anderen helemaal thuis in deze voor leken al snel pittige materie. Vanuit zijn expertise doet hij al sinds 2002 onderzoek naar de gevolgen van straling op de wereld om ons heen en adviseert hij Jan en alleman over het zoveel mogelijk tegengaan ervan. Specifiek voor de tuinbouw doet hij onderzoek en metingen naar straling op het gietwater en op gewassen, terwijl hij met Aqua4D watersystemen de telers een middel biedt om de waterstructuur, mede door al die straling aangetast, te verbeteren.

“Elektromagnetische straling kun je niet zien, het bestaat er niet minder om”, vertelt Raymond. “Je kunt het goed meten. Voor zover het elektriciteit betreft, onderscheiden we grofweg 2 typen: laagfrequente elektrische- en magnetische velden. Daarnaast zijn er elektromagnetische golven vanuit o.a. draadloze apparatuur en zendmasten. Ook is steeds beter bekend welke frequenties toelaatbaar zijn en welke niet en weet men welke maatregelen genomen moeten worden om stralingsinvloeden terug te dringen.”


Raymond in de kas.

Want dat de natuur, zowel de dode als de levende, effecten ondervindt van straling wordt steeds duidelijker. Recentelijk publiceerde het Uneto-VNI vakblad voor elektrotechniek E&W Installatietechniek met medewerking van Raymond een uitgebreid artikel over EMV (deze is hier te lezen). Circa 1 tot 3 procent van de bevolking zou last hebben van straling, met klachten variërend van chronische vermoeidheid tot concentratieproblemen en van een loopneus tot hoofdpijn.

Water daarentegen krijgt geen hoofdpijn, maar ondervindt die effecten van straling op moleculair niveau. Water vormt zogenaamde waterstofbruggen, waardoor het op atomair niveau verandert bij blootstelling aan EMV (zie voor meer informatie dit artikel). Dit is theorie in de zin dat alle kennis omtrent atomen theorie is, maar concreet in de negatieve effecten die het heeft op, bijvoorbeeld, de opname van nutriënten, het bodemleven en de wortelgroei. Als een plant dus ook met EMV te maken kan hebben, kan zich dat allicht ook vertalen naar een mindere plantkwaliteit of plantweerbaarheid.


Meten is weten. Het is niet alleen belangrijk te weten hoeveel straling direct op de kabel of rondom een elektrisch apparaat waarneembaar is, maar ook rondom plekken in de kas en in het gewas.

Van de aaltjes af
Door het water terug te veranderen, door het bloot te stellen aan 'tegenstraling' met de juist gekozen frequenties, vervalt het water weer tot zijn oorspronkelijke staat. Ook daarvoor is tot op zekere hoogte wetenschappelijk bewijs, maar vooral een steeds breder portfolio tevreden telers wereldwijd die een verzilte bodem, het aaltjesprobleem en tal van andere plagen als voor de zon zien verdwijnen. Verschillende telers in de Nederland zijn ermee aan de slag gegaan zoals groentekwekers, veredelingsbedrijven, lisianthuskwekers maar met name chrysantenkwekers. Zo heeft een grote chrysantenkweker kweker in Naaldwijk zijn proefvak (kap) nu al 33 maanden niet meer gestoomd, draait sinds enige tijd en naar volle tevredenheid een Aqua4D systeem bij een collega bedrijf in de buurt en is het nu de beurt aan John van de Westeringh, chrysantenkweker in de Bommelerwaard. “Als het ons van de aaltjes afhelpt en we mogelijk niet meer hoeven stomen, dan is het een kleine investering”, vertelt hij. “Na een paar weken zagen we al meer haarwortels in de eerste cyclus, dus vooralsnog ben ik erg positief. Bovendien: als het gewas sterker wordt heb je minder middelen nodig en dat is natuurlijk ook winst.”


In een moderne kas is een hoop elektrisch gedreven techniek te vinden, waaronder ook de spuitrobot.

Bewustzijn
De boodschap van Raymond is dan ook vooral het creëren van bewustzijn. “Water door een gangbare niet-elektrische watervitalizer laten gaan, geeft bij grote regelmaat niet het gewenste resultaat en dus teleurstelling. Ook is daar domweg geen wetenschappelijk bewijs voor en het is heel vervelend dat de niet geïnformeerde teler dit vaak verwart met de Aqua4D technologie. Van de andere kant is juist een teler iemand die, allicht meer dan de doorsnee Nederlander, met de natuur zelf probeert mee te denken. Als je dan begrijpt dat je bij wijze van spreken beter onder een hoogspanningsmast kunt wonen dan op je werkplek de hele dag met je hoofd op een halve meter afstand van een of ander fors stroom voerend elektrisch apparaat te verblijven, dan komt dat bewustzijn vanzelf. Dan zal men er werk van gaan maken om schone stroom te hebben en bij voorkeur stralingsbronnen uit te zetten of iets verder weg te plaatsen, kabels en leidingen niet naast elkaar te leggen of bijvoorbeeld de elektrische motor van een waterpomp zo plaatsen dat het water er niet pal langs stroomt.”

Voor meer informatie:
Raymond Lescrauwaet
Tel: 035-8872683
Mob: 06-51608350