“De watergeefstrategie moet gericht zijn op een zo hoog mogelijk zuurstofgehalte in het wortelmilieu”, zegt Arie Draaijer, businessmanager Sendot Research. Bij een volgroeid gewas kan onder ideale groeiomstandigheden met veel zon en hoge (buiten)temperaturen het zuurstofgehalte in het substraat helemaal naar nul gaan. Soms is dat een paar uur, maar het kan ook de hele dag zijn. Telers hebben dat niet altijd in de gaten, mede doordat de zuurstof niet of niet goed wordt gemeten. Bij bijvoorbeeld roos speelt de zuurstofproblematiek minder (komt minder snel op nul) dan bij komkommer of tomaat. Maar ook bij roos kan het zuurstofgehalte onder de gewenste 60 tot 70 procent verzadiging zakken.
“Telers moeten daarom op een ander manier gaan denken en proberen in te schatten wat er over een aantal uren met de wateropname en zuurstofafname gebeurd. De watergeefstrategie moeten ze daarop aanpassen en proberen het zuurstofgehalte op 60 tot 70 procent verzadiging te houden. Je krijgt dan een weerbaardere plant en een hogere productie.”
Watergeefstrategie aanpassen
De businessmanager heeft een aantal ideeën over aanpassing van de watergeefstrategie. Bijvoorbeeld door preventief water in te teren met als doel om, als de temperatuur stijgt en het waterverbruik toeneemt, op tijd voldoende zuurstof bij de wortels te hebben. Daarbij moet ook de EC worden verlaagd, anders loopt door het interen de EC-waarde te hoog op en kan de plant EC-stress krijgen. Met goede zuurstofsensoren die zowel in droge als natte omstandigheden zuurstof kunnen meten, zal in een nog op te zetten onderzoek moeten blijken wat de beste waterstrategie is. Dan kunnen er ook modellen worden opgesteld, waarmee het watergeven is te sturen op basis van watergehalte, zuurstof en temperatuur is te sturen.
Tuinbouwtoeleverancier Royal Brinkman (dealer van Sendot voor de zuurstofsensor) doet bij telers kleine proeven met de zuurstofsensor. Bijvoorbeeld bij gewassen als komkommer, tomaat, sla, roos, en gerbera. Verder doen ze niet alleen proeven in steenwol, maar ook in andere substraten zoals potgrond.
Zuurstof monitoren
Plantenkwekerij Gitzels in Wevershoof gebruikt zuurstofsensoren ter controle van de zuurstofgehaltes in de silo en bij de plant. Het bedrijf belucht continu de silo met de dagvoorraad. “Dat beluchten komt uit de teelt op water”, zegt Matthijs Woestenburg. Hij vindt het water bij 100 procent zuurstofverzadiging vitaler. Bovendien wordt hiermee zuurstofloos water voorkomen, waarbij anaerobe bacteriën de kans zouden krijgen om te groeien.