Vrees voor uitbreiding Russische boycot naar bloemen
Verdere uitbreiding
In het programma Spitsuur op BNR sprak radioverslaggeefster Petra Grijzen met ondernemer Jeroen Ketting, oprichter van adviesbureau LightHouse en sinds 1994 woonachtig in Moskou. Zij vroeg hem naar de gevolgen. Ketting: "Men is niet bijzonder geschrokken, maar vreest wel voor verdere uitbreiding. Dan kun je denken aan, bijvoorbeeld, chocolade, maar ook bloemen. En dat zou wel eens een groot probleem kunnen worden. In Aalsmeer mogen ze zich wel even achter de oren gaan krabben."
Jaarlijks wordt er voor honderden miljoenen aan bloemen naar Rusland geëxporteerd. Met name internationale vrouwendag op 8 maart is voor de Nederlandse sierteelt van enorm belang. "Je ziet dat de Russen op dit moment als hazen kassen aan het bouwen zijn en ook steeds meer proberen af te zien van de import van materialen. Ook in die materialen is Nederland een sterke speler," aldus Ketting. “Bovendien zal er blijvende schade zijn, zelfs als de boycot op enig moment weer wordt opgeheven. Die Russische inkoper onderzoekt ondertussen ook gewoon nieuwe partners, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika."
Vrees gegrond?
Hoe gegrond is de vrees voor een boycot op bloemen eigenlijk? Henk de Jong, commercieel manager bij Orchios en Business developer van Decorum in Rusland, benadrukt dat men vooral het hoofd koel moet houden. “Het is een proefballonnetje dat het PD, de organisatie die in Rusland verantwoordelijk is voor alle invoer in het land, heeft opgelaten. De regering heeft daar nog niet op gereageerd. Rusland is een grillig land, onberekenbaar ook, maar wij moeten vooral rustig blijven en doorgaan waar wij mee bezig zijn.”
Ook ziet De Jong weinig echte argumenten waarom Rusland een dergelijke boycot zou willen doorzetten. “In feite pakken ze dan alleen Nederland. Voor ons zou dat desastreus zijn, maar op Europees niveau is het niet zo heel spannend. Bovendien hebben de Russen zelf, de partners waarmee wij handel drijven, daar ook helemaal geen belang bij. In de groenten ligt het misschien iets anders; daar is de kans groter dat Rusland in de nabije toekomst meer zelfvoorzienend wordt en Nederland simpelweg minder nodig heeft. Maar voor de sierteelt geloof ik dat niet. Daar is zoveel kennis en kunde voor nodig, dat wij wel hebben en zij niet, dat kun je niet zomaar vervangen.”
De dreiging is overigens niet nieuw. Al weer een aantal jaar geleden, in 2004, heeft de export van bloemen naar Rusland een tijdje stil gelegen (link). In 2013, kort na de arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin, troffen de Russisch autoriteiten een lading tulpen uit Nederland aan met verboden bestrijdingsmiddelen en dreigde het met een vergelijkbare boycot (link). Dat ging toen niet door.
"Wij gaan dus niet bij de pakken neerzitten," besluit De Jong. "Stel dat het doorgaat, dan zal dat waarschijnlijk voor een half jaar zijn. Dan zouden we met vrouwendag weer terug zijn en is de schade te overzien. Maar nogmaals: dat is allemaal speculeren en daar heeft niemand iets aan."
Voor meer informatie:
Orchios
Henk de Jong
T: +31 - (0)174-642492
E: [email protected]
Het interview met Jeroen Ketting terugluisteren kan hier (uitzending op BNR)