Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Update Rusland: Nederlandse kweker in spagaat

Tholen - De storm omtrent Rusland lijkt te zijn gaan liggen, maar onder het oppervlak heerst onzekerheid. De Nederlandse sierteelt zit immers in een spagaat: de Russen willen 'schone' - dat wil zeggen tripsvrije bloemen en Nederlandse kwekers zijn, met de huidige toegestane middelen, niet in staat dit te leveren.

Dat blijkt uit een artikel van gisteren in Elsevier. Juist in de chrysanten, die ongeveer de helft van de totale bloemenexport naar Rusland uitmaken, zijn de beestjes lastig te bestrijden.



Volgens de Russen is tot nog toe ongeveer een derde van alle binnenkomende bloemen 'besmet' en zouden de producten uit Nederland een 'ernstige hygiƫnische bedreiging' voor de economie en landbouw van Rusland vormen.

"Toch zullen we ons moeten schikken," meent voorzitter van de VGB Robert Roodenburg. "Zij mogen, net als Nederland dat doet voor producten die hierheen komen, bepalen wat de importeisen zijn. Wij moeten er voor zorgen aan die eisen te voldoen."

Eerste gevolgen
De eerste gevolgen zijn ondertussen merkbaar, meldt Lucas Vos, CEO van FloraHolland. Zo daalde de omzet in de chrysanten afgelopen week ten opzichte van dezelfde week een jaar eerder: "een zorgelijke situatie."

De totale export naar Rusland loopt al langer terug. Uit cijfers die de VGB afgelopen dinsdag publiceerde, blijkt dat de totale export naar het land dit jaar met een kwart is teruggelopen ten opzichte van vorig jaar. Daarmee liepen de inkomsten terug met 37 miljoen euro.

Aan tafel
Rusland wil, zo meldt de NOS, op korte termijn in gesprek over de situatie. Het land wil echter niet met Nederlandse autoriteiten, producenten of exporteurs aan tafel, omdat die geen fytosanitaire certificaten afgeven. Landen, die dit wel doen, zijn Tsjechiƫ, Polen en Letland, aldus de NOS en daarmee wil het land wel om de tafel.

Publicatiedatum: