Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blooming Breeders congres, Leiden

"Sierteelt teert te veel op kennis van vroeger"

Tholen - "Jullie hebben de afgelopen eeuw een sierteeltcluster van jewelste opgebouwd, maar nu zijn jullie te statisch geworden en teren jullie op de kennis van vroeger", hield Annemieke Roobeek de zaal voor. Waar moet dat heen, met die sierteelt van ons? Het is een vraag die de gemoederen langer dan vandaag bezighoudt en, hoe je het ook went of keert, een gevoel iets niet goed te doen impliceert. Op het door de VGB en Blooming Breeders gezamenlijk georganiseerde congres, gisteren in het Corpus Congress Centre in Leiden, boog een zo'n 200 man sterke afvaardiging uit met name de handel en de veredeling zich over deze vraag.

Klik hier voor een fotoreportage


Sprekers kregen na afloop een bosje bloemen overhandigd

Sprekers afkomstig uit verschillende hoeken van de sierteelt brachten hun ideeën en bevindingen over de marktplaats van morgen te berde. Hoe bouw je een merk (Gabrielle Fabbro, Noviflora), hoe waarborg je ruimte voor nicheproducten (Kitty de Jong, Agro Fleur Select), hoe krijg je grip op het schap (Eric Moor, Decorum) en wat is de rol van de veiling in het spel van vraag en aanbod in de markt van morgen (Ronald Teerds, Royal FloraHolland) passeerden de revue en droegen stuk voor stuk bij aan een beter begrip van de vermeende uitdaging.



Welke wegen, concreet, het bloemetje of plantje in de marktplaats van morgen zal bewandelen, blijft uiteraard een lastige. Je zou, zo hield Jan de Boer van Barendse zijn publiek voor, het verkeer tussen vraag en aanbod als een spoor kunnen zien. 'Je hebt in Nederland weliswaar één spoorwegennet, maar daarop zijn meer dan 20 vervoerders actief. Natuurlijk is de NS het grootst, maar dat neemt niet weg dat er op kleinere schaal van alles mogelijk is, zoals een stoomtreintje van Hoorn naar Medemblik in Noord-Holland. Maar om allemaal van dat spoor gebruik te kunnen maken moeten we wel de koppen bij elkaar steken'. 'Samen delen is vermenigvuldigen', zei ook Arjan van der Voort van Zentoo al, en hoe sceptisch je dat ook kan opvatten, dat het die kant op moet, daar lijkt iedereen het over eens.


Van linksboven mee met de klok: Eric Moor, Decorum (Sion); Kitty de Jong, Agro Fleur Select (overhandigt Jan de Boer een bosje nerine); Arjan van der Voort, Zentoo; en Gabrielle Fabbro, Noviflora

Get your flower act together
Een analyse van het ‘probleem’, en tevens een hint naar de ‘oplossing’, waarin praktisch iedereen zich leek te kunnen vinden, werd geschetst door Annemieke Roobeek, professor aan de Nyenrode Business Universiteit: “Tot aan de jaren 80 – 90 hebben wij hier in Nederland een sierteeltcluster van wereldformaat opgebouwd. De laatste jaren zijn de verschillende bedrijfstakken steeds meer los van elkaar komen te staan, hebben steeds groter wordende bedrijven de kleintjes opgeslokt en zijn zij, onafhankelijk van de rest, internationaal gaan opereren. In deze situatie teren jullie als sector op de kennis en kunde die in een eeuw sierteelt is opgedaan, zonder er iets aan toe te voegen. Om dit een halt toe te roepen moet er een hergroepering plaatsvinden en moeten jullie gaan bouwen aan een internationaal opererend sierteeltcluster. Dus: ‘Get your flower act together!’”.



Van linksboven mee met de klok: Annemieke Roobeek, Nyenrode Business Universiteit; Kees Rippen, Santpoortberaad; Jan de Boer, Barendse; en Ronald Teerds, Royal FloraHolland



Klik hier voor een fotoreportage