Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
oudste plantenziektekundige vereniging viert jubileum

KNPV 125 jaar

Tholen - Maandag is niet echt een dag voor feesten en partijen, maar in dit geval moest daarop een uitzondering gemaakt worden. Het was namelijk op de dag af 125 jaar geleden dat de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV) werd opgericht. Het is daarmee de oudste vereniging in zijn soort wereldwijd. In Congrescentrum de Reehort in Ede werd het jubileum in aanwezigheid van tal van leden, relaties en andere geïnteresseerden uitgebreid gevierd.



Bij een 125ste verjaardag hoort ongetwijfeld een terugblik, een evaluatie en een kijkje in de toekomst. Naast verschillende sprekers, die aan deze verschillende thema’s invulling gaven, is deze geschiedenis en vooruitblik vervat in de kroniek ‘Het Verleden van onze Toekomst’, dat tijdens het evenement gepresenteerd werd. Bestuurslid van de vereniging Jacques Horsten heeft zich de afgelopen twee jaar vastgebeten in het wel en wee van de vereniging met als resultaat dit ruim 400 pagina’s tellend boekwerk, waar na afloop alle genodigden een exemplaar van mee naar huis kregen.


Jan Carel Zadoks

De grote plagen
Een algemene terugblik op de geschiedenis van de plantenziektekunde werd gegeven door emeritus Professor Jan Carel Zadoks. Deze geschiedenis begint met het zoeken naar en aanpakken van de grote plagen, die de mensheid over de eeuwen dikwijls voor honger en epidemieën gesteld hebben. Aan de hand van een hele reeks voorbeelden van plantenziekten en plagen – zwarte en gele roest op tarwe, moederkoren, akkerdistel, aardappelziekte, plagen van veldmuizen en sprinkhanen – die stuk voor stuk voor hel en verdoemenis hebben gezorgd, bood de professor zijn publiek aldus door de bril van de plantenkunde een originele kijk op de geschiedenis.


Louise O. Fresco

Het verhaal goed vertellen
Een meer actuele kijk op de rol van de plantenziektekunde werd gegeven door professor Louise O. Fresco. In haar lezing ‘Wetenschap als sleutel tot een veerkrachtige voedselproductie’ hield zij de zaal voor dat, allereerst, de plantenziektekunde ontzettend veel bereikt heeft, maar dat het daarnaast van groot belang is, dat zowel de KNPV als de wetenschap dit verhaal goed weet te vertellen aan het grote publiek. Dankzij de wetenschap zijn enorme stappen gemaakt op het gebied van ziektebestrijding en (plant)gezondheid en wordt tevens de agenda gezet voor het onderzoek van morgen: genetica/veredeling, microleven op en rond de plant en geïntegreerde teeltsystemen. “Maar misschien wel onze grootste uitdaging ligt niet op het vlak van de wetenschap, maar op maatschappelijk vlak. De samenleving moet weten waar wij mee bezig zijn en de positieve ontwikkelingen ervan onderkennen.”


Links Greg Johnson, recht Adjiedj Bakas

Vergezichten
Bij gelegenheid gaf ook Greg Johnson, president van de International Society for Plant Pathology (ISSP), acte de préséance. In 10 minuten poogde hij een overzicht te geven van de grootste uitdagingen en ontwikkelingen op het gebeid van de plantenziektebestrijding en het voeden van de groeiende wereldbevolking. Voor wat betreft technologische en al dan niet utopische vergezichten sloot Adjiedj Bakas hier goed op aan en wist hij de handen op elkaar te krijgen.


Piet Boonenkamp

De KNPV van morgen
De huidige voorzitter van het KNPV, Piet Boonenkamp, sloot ten slotte het bal. 'Wat is de opdracht van het KNPV voor de toekomst en hoe worden wij weer/meer relevant in de maatschappij van de 21ste eeuw' , vroeg hij zich retorisch af. Het antwoord daarop zag hij in drie richtingen: het binden van topwetenschappers, het vinden van boegbeelden – het liefst van buiten de ‘gouden driehoek’ – die de communicatie met de maatschappij niet schuwen en, tot slot, het interesseren van jongeren voor de plantenziektekunde. Dat de plantenziektekunde toekomst heeft leidt geen twijfel; de toekomstige vitaliteit van de vereniging, echter, ligt boven alles in handen van de leden zelf.


Na afloop een uitgebreide borrel en diner