Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maarten Koppenol, Marten Barel;

"Pasteuriseren van de grond biedt veel voordelen"

Tholen - Je zult als teler in een stuk grond geïnvesteerd hebben en dan wordt de grond ziek, wat dan? In veel gevallen zal men antwoorden: stomen. Immers, het toedienen van methylbromide onder plastic, zoals men dat vroeger deed, is al jaren verboden omdat het erg giftig is en bovendien allerlei ongewenste chemicaliën in de bodem achterlaat. Maar ook stomen is niet zaligmakend. Het kost veel energie, kan de bodemstructuur en -samenstelling aantasten en het is bovendien niet 100% te garanderen dat alle plagen hiermee zullen zijn verholpen. Een derde manier, nog tamelijk nieuw en in ontwikkeling, is het zogenaamde pasteuriseren.


Maarten Koppenol en Marten Barel of Marten Barel, hier op de IFTEX 2015

Marten Barel is, samen met zijn zoon Cas en compagnon Maarten Koppenol, sinds jaar en dag gespecialiseerd in het bij telers ontsmetten van de bodem. De afgelopen jaren hebben zij zich toegelegd op het ontwikkelen en verbeteren van de praktische toepasbaarheid van het pasteuriseren. “Samen met de Duitse fabrikant MSD Moeschle Seifert hebben wij zo wat foefjes bedacht, waarmee pasteurisatie effectiever, goedkoper en sneller kan gebeuren”, vertelt Maarten. “Die foefjes komen samen in onze nieuwe steam boilers, waarmee wij bij telers langsgaan om de bodem te ontsmetten.”



Met het klassieke stomen – iets dat overal ter wereld volop gebeurt – wordt, onder hoge druk, stoom van zo'n 130 graden onder een zeil gespoten. Dit heeft een aantal nadelen. “Het genereren van hoge druk kost veel energie en is niet ongevaarlijk. Daarnaast – en dat is nog kwalijker – doet het niet wat het belooft, namelijk gegarandeerd de grond schoon krijgen. Dat heeft te maken met het feit dat stoom, en niet hete lucht gebruikt wordt. Wanneer water op de bodemdeeltjes condenseert, koelt het razendsnel af en vormt daarmee een barrière voor de stoomdeeltjes die er achteraan komen. Hierdoor moet je veel langer op dezelfde plaats blijven stomen, maar zelfs na langere tijd is niet te garanderen dat de bodem tot op voldoende diepte behandeld is. Bovendien gaan bij stomen allerlei belangrijke bestanddelen van de bodem kapot en worden veel voor de teelt gunstige microben gedood. Met pasteuriseren wordt, net als bij het pasteuriseren van melk, de bodemsamenstelling en het bodemleven niet wezenlijk aangetast.”



Groeiende belangstelling
Vanuit de hoek van de organische en biologische teelten merken beide heren een groeiende belangstelling voor deze techniek. Dit heeft, aldus Maarten, deels te maken met de overtuiging dat een natuurlijke bodem te prefereren is boven een artificieel groeimedium. “Substraat heeft ontegenzeggelijk voordelen, maar begrijpen we wel voldoende het belang van dat bodemleven?”



Met de nieuwe technologie kan, t.o.v. het traditionele stomen, veel energie bespaard worden: van 3 liter diesel per m2 naar 0,5 liter per m2. Uit feedback van telers blijkt pasteuriseren bovendien effectiever te zijn, o.a. omdat de grond vrijwel onmiddellijk na het ontsmetten weer in gebruik kan worden genomen omdat er geen chemische residuen achterblijven. Het succes met pasteuriseren van grond loopt verder hand in hand met de toediening van biologische preparaten die de gewenste organismes snel laat vermeerderen.



Overschakelen
“De laatste jaren hebben wij (Marten en ik, ieder in ons eigen werkgebied) de telers in een samenwerkingsverband een alternatief voor methylbromide geboden”, besluit Maarten. "Vervolgens heeft ons bedrijf op vele bedrijven eerst het stomen geherintroduceerd en zijn we nu druk doende het pasteuriseren ingang te doen vinden. Het heeft misschien wat tijd nodig, maar met de tijd, wanneer de voordelen van pasteuriseren meer bekend zullen zijn, hopen wij meer en meer telers hiervan te overtuigen."

Voor meer informatie:
Marten Barel bv
Roskam 22
5505 JJ Veldhoven
M: +31(0)654988666

Maarten D. Koppenol
232 Tarlton, 1749
South Africa
M: +27 833016218
E: [email protected]
www.marten-barel-consultancy.com