Vier kwekerijen doelwit Ethiopische rebellen
Ethiopische rebellen hebben de afgelopen dagen bloemenkwekerijen in de regio Bahir Dar aangevallen. Volgens FloraHolland zijn zeker vier kwekerijen slachtoffer geworden van brandstichting en vernieling. Een vijfde kwekerij is aangevallen, maar heeft zich kunnen verdedigen. Onder de getroffen bedrijven zijn een Belgische groentenkweker en een Italiaanse snijbloemenkweker. In de regio zijn nog een Indiaas en Nederlands bedrijf bezig met de bouw van een productiefaciliteit.
De omvang van de schade bij de getroffen bedrijven is onduidelijk. Gisteren werd gesproken over platgebrande kwekerijen en vernietigde pomphuizen, maar vandaag wordt gesproken over voornamelijk vernielde vervoersmiddelen. Esmeralda Farms, een van de getroffen bedrijven, meldde gisteren al dat het vrijwel onmogelijk is om contact te krijgen met het bedrijf.
Bloemenaanvoer
De gevolgen voor de bloemenaanvoer lijken beperkt. Bahir Dar is met zo'n 80 hectare tuinbouw momenteel geen belangrijke productieregio - maar de Ethiopische regering ziet wel mogelijkheden om dit ervan te maken. "De hoofdstad Addis Abeba ligt op 2.400 meter hoogte en deze regio ligt op 1.700 meter. Een vlucht kan een tussenstop maken, een paar duizend dozen extra inladen en doorvliegen", vertelt Rinus Bouwman van BSI (Bouwman Snijder Importservice). Hij kent de regio: twee van zijn klanten zijn er gevestigd. "Zij zijn niet aangevallen", vertelt hij. "Op die bedrijven was het leger aanwezig." Deze kwekerijen merken de gevolgen van de onrusten zeker wel. "Het personeel mocht de afgelopen dagen de kwekerij niet op. Ze kunnen vandaag weer aan de slag", vertelt de adviseur. "Maar dan zijn de bloemen twee tot drie dagen niet geoogst.."
Maar waarom worden de kwekerijen aangevallen? "De regering heeft besloten de landbouw in de regio Bahir Dar uit te breiden", vertelt Bouwman. "Daarom is er de afgelopen jaren geïnvesteerd in onder andere het vliegveld, waar uitgebreide koelfaciliteiten zijn geplaatst. Dit jaar is 10.000 hectare grond aangewezen voor de uitbreiding van het landbouwgebied rond Addis Abeba, maar de eigenaren van die grond, de Oromo's, zijn niet gecompenseerd." Bij opstanden in de tegen deze overheidsacties, zijn verschillende mensen opgepakt. "Het plan om het land te onteigenen is deels teruggedraaid, maar deze mensen zitten nog steeds vast." Mede daardoor zijn de onrusten weer opgelaaid, en dan nu in de regio's Gondar en Bahir Dar. Daar speelt ook nog dat de regering 30.000 hectare grond wil geven aan Sudan. Het land is de Amhara's. "Dat is een tweede reden voor de onrust", vertelt Bouwman.
Rust lijkt hersteld
De kwekerijen zijn vaak een publiek-private samenwerking of volledig in handen van de Ethiopische overheid. "De protesten zijn uit andere regio's overgewaaid naar Bahir Dar. En inmiddels zijn er veel slachtoffers gevallen. Niet alleen kwekerijen, maar ook banken en scholen zijn aangevallen - alles wat iets met de overheid te maken heeft." Inmiddels is de toestand onder controle.
Bouwman verwacht niet dat de onrusten zullen overslaan naar regio's met meer sierteeltproductie. "Er is nu sowieso steeds meer leger naar deze regio gestuurd, om de mensen in bedwang te houden. Er zijn twee belangrijke sierteeltregio's in Ethiopië. In de ene is een groot deel van de bevolking werkzaam in de sierteelt en in de andere is de luchtmacht en de legerbasis gevestigd. Daar zal het rustig blijven."