Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe leest u kunstmestetiketten?

Meststoffen zijn nodig om planten te voeden met voedingsstoffen, die niet beschikbaar zijn in het groeimedium of in het irrigatiewater. Het zijn over het algemeen gedolven (fosfaaterts of potas), synthetische (verkregen door een chemisch proces) of biologische producten (meststoffen, vis, botten, bloed en andere biologische bronnen). Meststoffen komen op de markt als vloeibare, oplosbare granulaten, beklede pellets of als eenvoudige korrels. Voedingsstoffen voor planten zijn er in verschillende concentraties en kunnen wateroplosbaar, langzaam oplosbaar of organisch zijn. Synthetische meststoffen zijn meestal beschikbaar in hogere concentraties in vergelijking met organische meststoffen en zijn direct beschikbaar voor opname door de planten. Organische meststoffen zijn niet direct beschikbaar voor opname door de planten, maar worden geleidelijk aan afgebroken door micro-organismen. Soms worden er zoveel voedingsstoffen vrijgegeven dat de concentratie hoger is dan op het etiket vermeld staat. Alle meststoffen dissociëren in water in ionen die door plantenwortels worden opgenomen (bijvoorbeeld, calciumnitraat Ca (NO3) 2 zal dissociëren tot kationen Ca2 + (aq) + anion 2NO3- (aq)).

Door meststoffen geleverde voedingsstoffen kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: Macronutriënten (N, P en K), Secundaire nutriënten (Ca, Mg en S) en micronutriënten of sporenelementen (Fe, Mn, Cu, Mo, B, Zn, Ni, Cl, Na, Si, Co en Va). Macronutriënten zijn door planten in grote hoeveelheden vereist (meerdere kilogrammen), secundaire voedingsstoffen zijn nodig in bescheiden hoeveelheden (een paar kilo) en micronutriënten zijn nodig in kleine hoeveelheden (niet meer dan enkele grammen). Meststoffen worden gecategoriseerd als complete en incomplete stoffen. De eerste categorie komt overeen met meststoffen, die drie macronutriënten hebben en de tweede categorie heeft een of twee macronutriënten. Beide categorieën kunnen secundaire nutriënten en micronutriënten hebben. Meststoffen, die verschillende voedingsstoffen hebben, kosten over het algemeen meer dan meststoffen met twee voedingsstoffen. Bovendien zijn er speciale meststoffen voor specifieke doeleinden, zoals plug / liners kunstmest 13-2-13 die minder concentratie voedingsstoffen dan 20-10-20 bevat.



Wat staat er zoal vermeld op het etiket? Informatie op de label bevat meestal:

  • De naam van de kunstmest: dit kan de analyse van de meststof zijn, zoals 20-10-20, de naam van de meststof, d.w.z. calciumnitraat of het functioneel gebruik van de meststof.
  • Drie vetgedrukte getallen gescheiden door streepjes: deze cijfers zijn de minimale concentratie in procenten van N, P (fosfaat) en K (potas). Het eerste getal is het percentage van de totale N afkomstig van nitraat, ammonium en / of ureum. Het tweede nummer is het beschikbare fosfaat (P2O5). Het derde nummer is het oplosbare kali (K2O). Bijvoorbeeld: 20-10-20 bevat 20% stikstof, 10% fosfaat en 20% potas. Weest u ervan bewust dat de feitelijke concentratie van elk element wordt verkregen door het percentage van het element te vermenigvuldigen met het totale gewicht van het molecuul op de zak. Dus voor elke 10 Kg of 20-10-20, is er 2 kg stikstof (in de vorm van ammonium en nitraat), 1 kg P2O5 (of 0,44 kg P) en 2 kg K2O (of 1,66 kg K).
  • Een aanbeveling voor het watertype (wateroplosbare meststof): het etiket kan aanraden welk niveau van alkaliteit (laag, matig, gemiddeld en / of hoog) het meest geschikt is voor de meststof.
  • Levensduur: Dit nummer wordt door sommige bedrijven weergegeven als "type" (13-13-13, type 140), levensduur in maanden (13-13-13, 5-6 maand) of andere aanduidingen (13- 13-13, 5-6M). Deze getallen verwijzen naar de hoeveelheid tijd ervoor nodig is voor de korrels om 80% van het N-gedeelte van de meststof vrij te geven bij een gemiddelde temperatuur van 21 ° C (70F). Bij de bovengenoemde voorbeelden is de releasetijd respectievelijk 140 dagen, 5-6 maanden en 5-6 maanden.
  • Gegarandeerde Analyse: het minimale percentage van elke voedingsstof. Het begint met de macronutriënten, gevolgd door de secundaire nutriënten en tenslotte de micronutriënten. Bovendien toont het etiket de bron van elk element.
  • Potentiële zuurgraad: zure meststoffen hebben de neiging om de pH van de groeimedia gaandeweg te verlagen. Deze meststoffen hebben een nitraat/ ammoniumverhouding van 1: 0,5 of hoger in ammoniumstikstof. Standaard meststoffen de bijzonderheid van het verhogen van de pH van het medium; ze hebben hoge verhouding van nitraat ten opzichte van ammoniumnitraat. Bijvoorbeeld, 20-10-20 heeft een potentiële verzuring van 420 lbs calciumcarbonaat per ton (de hoeveelheid calciumcarbonaat om één ton mest neutraliseren). Anderzijds, calciumnitraat heeft een potentiële zuurgraad van 400 lbs calciumcarbonaat (één ton mest fungeert als 400 lbs calciumcarbonaat om de pH op neutraal te brengen).
  • Oplosbaarheid bij 20 ° C: Elke meststof heeft een verschillende oplosbaarheid die wordt beïnvloed door het type / formulering van meststoffen en de watertemperatuur (hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de oplosbaarheid). Bijvoorbeeld, 20-10-20 heeft een maximale oplosbaarheid van 360 g / l (3lbs / gal); calciumnitraat heeft daarentegen een maximale oplosbaarheid van 1200 g / l (10 lbs / gal).
  • Doseringstarieven: in water oplosbare meststoffen hebben tabellen betreffende de totale N dosering, injectieverhouding van de injector en de elektrische geleidbaarheid (EC) voor een bepaalde hoeveelheid kunstmest. Deze tabel is nuttig omdat hij kan worden gebruikt om het totale N van de voedingsoplossing of de eigenlijke injectiesnelheid te verifiëren; deze waarden zijn gerelateerd aan de EC van de voedingsoplossing. Voor gecontroleerde afgifte van meststoffen of langzaam oplosbare meststoffen wordt het tarief gegeven als gram per kubieke meter van de media of in kilogram per vierkante meter.
  • Gewicht of volume: vaste meststoffen komen meestal in zakken van 11 kg (25 lb). Gewoonlijk komen vloeibare meststoffen in containers van 9,5 liter.
  • Algemene Opslag en Veiligheid info: meststoffen moeten worden opgeslagen in een koele en droge plaats. Ze moeten niet worden opgeslagen in de buurt van zuren en mogelijke verontreiniging met water of voedsel. Bij een ongeval moeten de instructies op het etiket worden gevolgd.
  • Overige informatie: vochtgehalte, bulkdichtheid, onzuiverheden, viscositeit, EG voor 1000 ppm, pH van de vloeistof of pH bij 10% oplossing, schermanalyse, oxidatorklasse, CAS-nummer en de informatie van de fabrikant.

Belangrijk om te onthouden: meststofetiketten geven dus veel meer informatie dan drie nummers (NPK percentage). De pH van de groeimedia zal afhangen van de stikstofbron en de dosering zal afhangen van de eisen van het gewas, type kunstmest (vloeibaar, CRF of top kleding), container, injector snelheid en levensduur.


Meer informatie:
Premier Tech Horticulture Office
1, avenue Premier
Rivière-du-Loup (Québec)
Canada G5R 6C1
Tel.: +1 418 867-8883
Toll free: +1 855 867-5407
Email: info@pthorticulture.com
www.pthorticulture.com
Publicatiedatum: