“Meer innovatie in kleine rassen is hoognodig”
Kijkje in de kas
Dieffenbachia
Tropische planten is de voornaamste tak van sport bij Elsgeest. De dieffenbachia, natuurlijk, in allerlei soorten en maten, maar daarnaast ook verschillende andere planten als dischidia's, ludisia's en een groeiend assortiment hangplanten. De dieffenbachia is een zogenaamde schaduwplant, is gebaat bij warmte en vocht en groeit als kool. In een week of zestien, zeventien kan de plant al in potmaat 8,5/9 worden uitgeleverd. Of worden overgepoot in een grotere maat. En vervolgens in een nog grotere. Helemaal achterin de kas staan planten van een goeie meter hoog in potmaat 24 cm. "Het kost een nette cent om die te transporteren," bevestigt Elsgeest, "maar ze gaan de hele wereld over. Ook Japanners zijn er gek op."
Met deze railwagen zoeft men over het gewas en komt men gemakkelijk bij de hangplanten
Experimenteren
Momenteel wordt er geëxperimenteerd met verschillende zeldzame planten.
Rhodohypoxis bijvoorbeeld, en zogenaamde earthorchids: orchideeën die in de grond, en niet, zoals gebruikelijk bij orchideeën, op andere planten groeien. Op locatie is een kas van zo'n 200 m2 waar geëxperimenteerd wordt. Ook wordt er op diverse gebieden samengewerkt met Wageningen UR en bij één project is zelfs de Universiteit Leiden betrokken. "Wij zijn aan het onderzoeken of het mogelijk is om vanille te kweken. Vanille is de vrucht van een specifiek soort klimorchidee en groeit maar met name in Zuid-Amerika en enkele Afrikaanse landen. Het is een bijzonder moeilijke teelt, met name de bestuiving is heel lastig voor elkaar te krijgen. De vanille in veel producten is meestal geen natuurlijke vanille, maar een chemische smaakstof. Als wij het kunnen produceren, zetten wij een nieuw, biologisch product op de markt - en op dat gebied zie ik veel kansen."
Rendement
Dergelijke projecten doet Elstgeest niet alleen voor de sport. Onder de streep moet er immers rendement gehaald worden en met alleen de dieffenbachia is dat al tijden niet zo makkelijk meer. "De verkoop groeit niet en de marges staan aardig onder druk. Dus moet je zoeken naar nieuwe mogelijkheden en innovaties. Naar mijn mening gebeurt dat veel te weinig. Eigenlijk weten wij in Nederland niets van tuinbouw. Ik bedoel, in de grote rassen, in bijvoorbeeld rozen of tomaten, is veel aan onderzoek en veredeling gedaan, maar in de kleinere rassen gebeurt praktisch niets. Veelal doen we maar wat en dat is ontzettend zonde. Het gedoe omtrent de octrooirechten de laatste tijd maakt dat er niet beter op. Dat zet de veredeling alleen maar nog meer stil. Als je geen oud materiaal meer mag gebruiken, kunnen met name kleinere kwekers helemaal niet meer veredelen. Maar," relativeert Elsgeest tot slot, "misschien is het juist een incentive en zie ik het te negatief. Je zou ook kunnen denken: wat als ik nou die ene, geweldige eigenschap vind? Die gedachte is natuurlijk weer verleidelijk."
Voor meer informatie:
Elstgeest Potplanten
Joris Elsgeest
Bovenweg 1
2376 BE Nieuwe Wetering
T: 071-3313318
F: 071-3318549
E: [email protected]
www.elstgeest.nl