Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bergerden krijgt biomassavergistingsinstallatie

Groen Gas Gelderland uit Bemmel gaat vanaf eind 2016 groen gas leveren uit vooral mest en gras. Onder meer de bussen in het knooppunt Arnhem-Nijmegen kunnen rijden op het groen gas. Mede door een investering van PPM Oost uit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG) is de financiering van het Gelderse groengasproductiebedrijf rond. De bouw van de grote biomassavergistingsinstallatie in het glastuinbouwgebied Bergerden in het Gelderse Lingewaard start begin 2016.



Groen Gas Gelderland (GGG), voorheen bekend als Bio Energie Bergerden, neemt op jaarbasis 72.000 ton biomassa op. Daaruit produceert GGG 6,9 miljoen Nm3 groen gas. Dat is vergelijkbaar met een volledige vergroening van de gashuishouding in een stad van 10.000 inwoners. De CO2-reductie komt overeen met de jaarlijkse groei van 650.000 bomen, een bos van ruim 13 vierkante kilometer.

Biomassavergistingsinstallatie
Groen Gas Gelderland bouwt in samenwerking met het gespecialiseerde bedrijf Biogas Plus de biomassavergistingsinstallatie volgens de nieuwste technieken. De installatie wordt gevoed met ingedikte mest en gras uit omliggende Gelderse gemeenten. GGG destilleert daaruit groen gas en fosfaat. Energiebedrijf Eneco, dat de afgelopen tijd hielp bij de ontwikkeling van het project, neemt het groen gas samen met GDF SUEZ af. In het kader van De Groene Hub wordt het gas onder meer gebruikt om de bussen in het Knooppunt Arnhem-Nijmegen op te laten rijden. In De Groene Hub werken partijen in de regio Arnhem-Nijmegen samen aan de energietransitie en aan een groene regionale economie.

"Met de nieuwe vergister kunnen we gas van het vereiste niveau produceren", zegt Groen Gas Gelderland-directeur Ab Emmerzaal. "Ons groen gas voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen als het aardgas uit Slochteren." Ook voor de afzet van de reststoffen met daarin minerale meststoffen als fosfaat heeft GGG een deal gesloten.

Voor meer informatie:
Groen Gas Gelderland
Ab Emmerzaal, directeur
06-53337568
[email protected]

PPM Oost en IEG
Freek Welling, senior investment manager Cleantech Energy
06-81857315
[email protected]
www.ppmoost.nl
Publicatiedatum: