Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Vrouwe, PortalFlora / Hoven en de Mooij

"Uitzending Zembla: "Het is gewoon geen eerlijk verhaal"

Tholen - Het kwalijke aan de uitzending van Zembla, waarin zowel de Afrikaanse rozenkweker Sher als het FairTrade keurmerk er flink van langs kreeg, is, zo blijkt uit alle hoeken, sterk gekleurd. Het kwaad is echter geschied: “Ongeacht of de consument het er nu wel of niet mee eens is, hij zal, bij de eerstvolgende keer dat hij een bosje rozen koopt of krijgt, zijn oordeel klaar hebben.”

Dat meent Peter Vrouwe, relatie manager bij PortalFlora / Hoven en de Mooij, in een reactie. “Het is gewoon geen eerlijk verhaal. En als je dan toch iets uitzendt, wees dan ook eerlijk.”

Bij voorbaat schuldig
Waarom komt Zembla – toch niet de eerste de beste – dan met een dergelijk verhaal? “Er is een probleem in Ethiopië en dat is water. Dat is er onvoldoende. Men zoekt dan een schuldige en komt dan bij de bloemensector uit. Deze is bij voorbaat schuldig aan zo’n beetje alle onheil. En wat daar, denk ik, dan nog bijkomt is een vorm van jaloezie. Nederlandse kwekers zijn naar Afrika gegaan omdat hier niemand nog een normale prijs voor een bosje bloemen wil betalen. Dan zetten ze daar een bedrijf op poten en met succes. En iemand die het beter gaat dan de rest, die zet men nu eenmaal graag in zijn hemd.”

Klap voor certificaten
Op twee punten is voorts wel degelijk kritiek te hebben: FairTrade zette het eigen merk zwak neer en het was allicht beter geweest vanuit Sher toch een reactie te geven. “Voor wat betreft FairTrade: dat straalt ook af op andere keurmerken. Zoals zoveel bedrijven, stoeien wij af en toe ook met de vraag: moeten we niet dit of dat certificaat hebben? Er komt best een hoop bij kijken om dat voor elkaar te krijgen – en zeker een FairTrade certificaat heb je niet zomaar – maar ik vermoed dat het in gang zetten van een dergelijk proces voor veel bedrijven nu op de langere baan geschoven wordt. Ook blaast FairTrade weliswaar hoog van de toren, maar hebben ze het intern niet helemaal voor elkaar. Het tweede punt, het uitblijven van een reactie van Sher, is m.i.z. gewoon niet handig. Gerrit is mondig en groot genoeg zijn zegje te doen en achteraf is de gekozen handelwijze best te begrijpen. Maar natuurlijk, een woordvoerder opvoeren, zelfs al zou die niet echt iets kunnen zeggen, was handiger geweest.”

Overigens zegt Peter Barnhoorn, die samen met vader aan het roer van het bedrijf staat, tegen het Vakblad voor de Bloemisterij wel degelijk met Zembla gesproken te hebben, en geeft hij aan verbaasd te zijn daar in de uitzending 'geen woord van terug te horen'.

Imagoschade
Tot slot zal het hele verhaal niet bijdragen aan de imago van de sector als geheel. “Wij zijn een groothandelsbedrijf en zullen er niet direct iets van merken, maar onze klanten, de exporteurs, wel. Met name bij grotere retailbedrijven zal het een snaar geraakt hebben. Die dekken zich voortdurend in en hebben nu eenmaal veel macht over wie mag leveren en wie niet. Ik herinner mij een soortgelijk verhaal, al weer jaren terug, waaruit bleek dat er van alles mis was met rozen uit Kenia. Daar heeft de Duitse export toen een knauw van gekregen, omdat die ineens niet meer mochten leveren aan verschillende partijen.”

De aflevering van Zembla

De reactie op de uitzending van AfriFlora

De reactie van FairTrade op de uitzending