Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stef Veenhof, Könst Alstroemeria

Alstroemeriateelt straks helemaal uit Nederland verdwenen?

Tholen - Er is veel voor te zeggen de alstroemeria onder het label exclusief te scharen. Het areaal is beperkt, het aantal vermeerderaars en kwekers in de markt eveneens en de productie is qua duur en omstandigheden een verhaal apart. Bij Könst Alstroemeria uit Nieuwveen, wereldwijd een van de grote jongens in deze gewascategorie, worden de planten veredeld en vermeerderd. Geregeld worden er noviteiten gelanceerd, zoals onlangs de Jumbo, die enkele weken geleden op de Keukenhof onderscheiden werd met de publieksprijs. Een kijkje in de keuken.


Stef Veenhof met de Jumbo, de nieuwe variëteit die door bezoekers van de Keukenhof goed gewaardeerd werd.

Veredeling
“Het veredelen neemt gemiddeld 6 tot 8 jaar in beslag. Dat is ook in andere gewassen niet ongebruikelijk, maar met bijvoorbeeld een chrysant weet je al na een dag of 60 wat het doet. Bij een alstroemeria duurt dat meerdere jaren.” Dat vertelt Stef Veenhof, bij Könst vertegenwoordiger op de Zuid Amerikaanse markt, tijdens een rondje door de kas. “Daarnaast is het van belang dat een plant in ieder geval 3 tot 4 jaar mee moet gaan en dus ook dan nog goede kwaliteit scheuten moet produceren. Wat een hele uitdaging is, want hoewel er kwekers zijn die er nog jaren langer mee door gaan, zie je eigenlijk al na twee jaar dat de steeldikte en de hoeveelheid en de grootte van de bloemen begint af te nemen.”


In het vermeerderingslab

Verschuivingen in productie
In Nederland is het areaal de afgelopen jaren flink afgenomen: van zo'n 120 hectare een jaar of vijftien geleden naar 40 nu. Daarmee gelijklopend is de focus in productie geleidelijk verschoven naar andere delen van de wereld, met name naar Zuid-Amerika. “Dat heeft alles te maken met teeltomstandigheden en productiekosten. Net als voor de roos in Afrika zijn die omstandigheden in landen aan de evenaar ideaal. Al weer enkele jaren geleden hebben wij in Colombia een bedrijf opgezet, Flores la Serena, alwaar ook zowel veredeld als vermeerderd wordt. Deze kwekerij is gelegen op een hoogte van 2600 meter, niet ver van Bogota, de hoofdstad van Colombia. Van hieruit bedienen wij onze klanten in deze regio.”

In 2014 was het totale areaal alstroemeria, wereldwijd, als volgt verdeeld: in Europa 80 ha, in Zuid Amerika 420 ha, in Azië 56 ha en in Kenia 22 ha.

Teelt
De belangrijkste factor in een succesvolle teelt van alstroemeria’s is de grondtemperatuur. Het rhizoom, de wortelstok, is gebaat bij koelte: is de bodem koel, rond de 14 ºC ,dan resulteert dat in hoge kwaliteit bloemen. Een hogere bodemtemperatuur verhoogt de productie maar onderdrukt ook de bloemaanleg waardoor veel loze takken ontstaan. Ook in de alstroemeria zijn de teeltgebieden rond de evenaar en op hoogte ideaal, voornamelijk door de koele nachten en hoge lichtintensiteit. De helft van het totale areaal alstroemeria bevindt zich dan ook in Colombia.


Op locatie wordt vermeerderd, maar ook uitgebreid getest

Uitgangsmateriaal
Een kweker, die zich toelegt op de alstroemeria, moet behoorlijk in de buidel tasten. De prijs van een plant ligt hoog vanwege het lange veredelingsproces en omdat de vermeerdering van de stekken arbeidsintensief is. De stekken worden vermeerderd in een laboratorium om virusvrij en soortecht materiaal te kunnen garanderen. Hierna moeten de planten worden afgehard en vervolgens opgepot wat nog een extra 16 weken kost.

Daar staat tegenover dat een kweker er per m2 maar weinig planten nodig heeft - gemiddeld een stuk of 3, afhankelijk van de teeltomstandigheden – en voorts het feit dat gedurende meerdere jaren per vierkante meter veel scheuten worden geproduceerd - gemiddeld zo'n 300. “In Nederland wordt een productie van rond de 500 stelen gehaald. In het buitenland, waar teelttechnieken om allerlei redenen vaak minder ver ontwikkeld zijn, is de opbrengst vaak tussen de 150 en 200 per m2. In Nederlands zijn opbrengsten ’s zomers, overigens, altijd het hoogst, omdat er dan nu eenmaal meer licht is. Dat is nadelig voor de prijsvorming. Die keldert dan steevast.” De middenprijs per steel schommelt net iets onder de 20 cent.


De Scorpion, een varieteit die een tijd lang in Japan enorm gewild was

Ontwikkelingen
Qua ontwikkelingen gebeurt er een hoop. Könst, maar ook diens concullega’s, komen geregeld met nieuwe variëteiten, kleuren en vormen. Momenteel is vooral de ontwikkeling in de zogenaamde trosalstroemeria’s spannend. “Mogelijk komt er binnenkort zelfs een productgroep bij Royal FloraHolland bij, speciaal bedoeld ter promotie van dit gewas. Het is dan ook echt een andere bloem met andere sierwaarde, waar wij van Könst, maar ook andere partijen en kwekers, wel brood inzien. Maar dit zit allemaal nog in de koker en het is nog even afwachten hoe dit vorm zal krijgen.”

Voor meer informatie:
Könst Alstroemeria
Stef Veenhof
Nieuwveens Jaagpad 93
2441GA Nieuwveen
M: +31 63 03 73 379
T: +31 17 25 39 925
E: [email protected]
www.alstroemeria.com

Publicatiedatum: