Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
oerbloem met geneeskrachtige magie

Madonna-lelie: moeder aller lelies

Een flinke bos stijlvolle lelies staat natuurlijk prachtig op je dressoir, maar besef je wel wat je net allemaal in de vaas hebt staan? Tegenwoordig gebruiken we bloemen om ons huis op te fleuren en mensen blij te maken. Vroeger was dat anders. Toen ging het vooral om de functionele waarde. Dan had je zojuist de halve apotheek en drogist schuin afgesneden! De snijbloemen die wij in een boeket verwerken zijn een stuk minder medicinaal magisch. Laten we even teruggaan naar de lelie-roots en ons verbazen over de krachten die Moeder Natuur aan de moeder van alle lelies heeft gegeven, de Madonna-lelie.

Van maagd Maria naar madonnalelie
De Madonna-lelie had vroeger een geneeskrachtige werking. In 1150 stonden de kloostertuinen er vol mee. Omdat deze lelie daarnaast symbool staat voor reinheid en maagdelijkheid, werd ze in schilderijen vaak afgebeeld bij de maagd Maria. Zo komt ze aan de naam Madonna-lelie.


Foto: Mooiwatbloemendoen

De Madonna-lelie-apotheek
Alles van de bloem werd gebruikt: bloemen, bladeren, wortels en bollen. De bloemen werden omgetoverd tot functionele olie of zalf. De bladeren en wortels werden gemixt met wijn of honing en gebruikt als zalf. Waar deze bijzondere lelie dan allemaal wel niet goed voor was?
  • De Romeinen smeerden hun voeten in met het extract van de ingelegde bollen van de Madonna-lelie. De huid werd er zacht van en likdoorns verdwenen. Met een in melk gekookte leliebol was men zo van de winterhanden en -voeten af en ook een steenpuist was met dit smeerseltje zo verdwenen.
  • De Egyptische dames gebruikten de Madonna-lelie tegen vrouwenkwalen. Ze gebruikten het slijm uit de bol ook tegen o.a. ontstekingen en brandwonden.
  • Voor we verband gewoon met gemak uit de verbandtrommel pakten, werden leliebladeren over de beschadigde huid gelegd om de wond te helen.
  • Uitslag of een onzuivere huid? Dan werd er vroeger flink gesmeerd met leliewater en leliezalf.
  • IJdele mannen met een teruglopende haargrens smeerden rijkelijk met een smeersel van het as van de verbrande wortels van de Madonna-lelie gemengd met honing.
MR.LILIUM scheerzeep
Anno nu heeft Mooiwatbloemendoen met de expertise van fooddesigner Katja Gruijters en kweker Gerben Ravensbergen van Lilies of Life een scheerzeep gemaakt met een vleugje lelie: MR.LILIUM. Voor de productie is een afstammeling van de Madonna-lelie gebruikt, namelijk de ‘Eyeliner’ lelie, vanwege de desinfecterende werking.

Benieuwd naar MR.LILIUM? En hoe je deze exclusieve scheerzeep kunt winnen? Kijk hier.

bron: Mooiwatbloemendoen

Publicatiedatum: