Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
handelaren reageren

Wat betekent een Brexit voor de bloemen?

Tholen - Vandaag is het billenknijpen voor menig handelaar op Engeland. Vandaag queuen de Britten up om te stemmen over een Brexit, het al dan niet uit de EU stappen. Britse importeurs zien kansen voor de lokale ondernemers, maar twijfelen over de stabiliteit van de handel.

De voornaamste zorgen vanuit de Nederlandse handel concentreren zich op valutakoersen. Wat gaat het pond doen t.o.v. de euro? Hoeveel en hoe zwaar, daarover bestaat onenigheid, maar bij een Brexit zal de pond vermoedelijk in waarde dalen. Afhankelijk hiervan zullen met name grotere exporteurs en handelsbedrijven, die, aldus een handelaar, zelf wat stapeltjes ponden hebben liggen, de gevolgen merken.



Terughoudendheid
Onder de Engeland-exporteurs is er terughoudendheid om te reageren. Het is hoe dan ook speculeren en handelaren willen hun klanten niet voor het hoofd stoten. "Hoe dan ook verwachten we dat de handel doorgaat en dat we gewoon op de Engelse markt kunnen blijven afzetten – we hopen alleen op goede condities."

Voordelen groothandel

Volgens Michael Dodd van Sunflora, een Britse importeur van bloemen, zal een Brexit geen directe gevolgen hebben, tenzij de waarde van de pond ten opzichte van de dollar daalt. "Wij importeren veel uit Zuid America, dus als de pond daalt, hebben we een probleem", aldus Dodd. Hij ziet bij een Brexit wel kansen voor de Britse groothandelaren. "Op het moment betalen de bloemisten 20% BTW over de bloemen die zij bij de groothandel kopen en maar 6% over de bloemen die zij uit Nederland importeren. Als de UK uit Europa gaat, zal ook de BTW over de Nederlandse producten omhoog gaan en worden de Nederlandse bloemen niet zo interessant meer voor de bloemisten. Voor dezelfde prijs kunnen de bloemisten dan Britse bloemen kopen, welke misschien zelfs wel verser zijn."

Zelf is Dodd is er nog niet uit. "Ik heb gelukkig nog een paar uur om erover na te denken."

Geen voordelen
Een Britse importeur die er al wel uit is is Adam Porges. "Ik zie geen voordelen als we de EU zullen verlaten. Dus ik heb gestemd dat we in de EU blijven", zegt hij. Maar ook als er toch een Brexit komt, zal er volgens Porgens voor All Seasons Flowers niet veel veranderen - tenzij de pond zakt. "Wij doen niet veel met Europa, meer met Zuid-Amerika. Het zakken van de koers van de pond is onze grootste angst. Dan zullen onze bloemen een stuk duurder worden voor de Britten", zegt hij.

Desondanks blijft hij optimistisch. "We hebben hetzelfde gehad in 1993 en in 2008 en we zijn er beide keren goed uitgekomen. Mensen blijven bloemen kopen, ook al zijn ze iets duurder. Als er een Brexit komt en de pond zakt, gaan we ervan uit dat het weer snel terug op niveau zal zijn." Maar al met al hoopt Porges dat de UK in de EU zal blijven. "Dan houden we gewoon deze stabiliteit. En over de laatste weken zien we zelfs de pond stijgen. Het zou zonde zijn als de koers nu ineens gaat kelderen"

Veranderingen
Koffiedik kijken blijft het vandaag in ieder geval nog. "Ik denk dat ze erin blijven en dat er niet echt iets zal veranderen", besluit een Nederlandse handelaar. "Wel zullen de Engelsen eisen gaan stellen op bijvoorbeeld het gebied van immigratie, maar voor de handel zullen we, denk ik, geen schokkende verschuivingen zien."

Onder zijn klanten aan de andere kant van de plas merkt hij, tot slot, wel verdeeldheid. "In het algemeen komt het mij voor dat oudere mensen vaker voor een Brexit, en jongeren vaker tegen een Brexit zijn. Ouderen kennen de tijd van voor de EU en weten dat de wereld toen ook draaide. Voor jongeren geldt dat minder."


Voor een peiling onder AGF- en groentenhandelaren, zie o.a. dit artikel