Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Drogt, Flynth Adviseurs en Accountants

“Telers moeten keuze collectieve of individuele waterzuivering nog maken”

Tholen - Gerard Drogt is de coördinator van het project Collectieve Waterzuivering bij Flynth Adviseurs en Accountants. 28 juni organiseerden ze in samenwerking met adviespartners Inno-Agro en Rombou een informatiebijeenkomst bij Demokwekerij Westland over de waterzuiveringsplicht. De waterzuiveringsplicht gaat in per 2018. Collectieven van glastuinbouwondernemers kunnen uitstel krijgen tot uiterlijk 2021. Maar tijdige actie is noodzakelijk: vóór 31 december 2016 moet u hiervoor een businessplan indienen.

De adviescombinatie adviseert telers op korte termijn de waterstromen en lozingsgegevens van hun bedrijf op een rijtje te zetten. Vervolgens wordt er gekeken naar de besparingsmogelijkheden. Zowel het watergebruik als het lozen kost geld. Gerard Drogt: "Wij zien grote verschillen tussen bedrijven met dezelfde teelt. Het watertechnisch advies voert Inno-Agro uit. Er zijn diverse mogelijkheden om je waterstromen te beheersen en hierin zitten aanzienlijke besparingsmogelijkheden."

Flynth helpt alle oplossingen op een rij te zetten en berekent de financiële consequenties. Pak je het individueel aan? Of als collectief? Welke investeringen zijn nodig? Het businessplan wordt geschreven door Flynth. De meeste tuinders zijn vooralsnog aangesloten bij een collectief. De keuze voor een collectieve of een individuele oplossing moeten ze veelal nog maken.



De certificeringen voor de zuiveringsinstallaties zijn in aantocht. Gerard Drogt: "Deze certificaten zullen het probleem niet zijn. Actie is wel gewenst want de druk wordt opgevoerd. Om überhaupt uitstel te krijgen zal er een businessplan moeten zijn ingediend vóór het einde van het jaar."

Flynth biedt deze hulp landelijk aan. Zo wordt er samengewerkt met collectieven in Erica en Brielle. Voor collectieven in Honselersdijk en De Lier zijn ze al concreet in gesprek met Gemeente Westland over centrale zuivering via het bestaande rioleringsstelsel. Dat lijkt een interessante optie. Gerard verwacht dat goed voorbeeld, goed doet volgen. Oftewel nu er businessplannen worden geconcretiseerd, zal dit voorbeeld snel gevolgd worden. Daarom moeten de technische oplossingen snel aangereikt worden. De adviescombinatie zoekt zelf contact met de technische bedrijven om dat mee te kunnen nemen in het advies. Offertes moeten zo specifiek mogelijk zijn om goed alle alternatieven te kunnen doorrekenen. Gerard: "Het gaat bij Flynth uiteindelijk om het beste advies."

Ter informatie:
[email protected]
Senior Bedrijfsadviseur
Coördinator Collectieve Waterzuivering
088-2367583
Publicatiedatum: