Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Binnenkort Nederlandse vanille uit de kas?

Onderzoekers van de Wageningen UR experimenteren met de duurzame teelt van vanille. Dit moet een oplossing bieden voor het tekort aan de dure specerij.

Dat schrijft Trouw. In een consortium van telers en wetenschappers onderzoekt Wageningen UR of het mogelijk en economisch haalbaar is om vanille in Nederlandse kassen te telen. Volgens de betrokken partijen is dat nodig, omdat er een tekort is aan natuurlijke vanille. Er zou jaarlijks een ton te weinig worden geproduceerd.


foto: Wageningen UR

De onderzoekers denken echter dat er een markt is voor duurzaam geteelde vanille uit Nederland. "Er is steeds meer vraag naar natuurlijke, biologische producten", zegt gewasonderzoeker Filip van Noort tegen Trouw. "In Nederlandse kassen kun je biologische vanille produceren met een zo laag mogelijke voetafdruk. De kassen zijn tegenwoordig zeer energie-efficiƫnt en water wordt zoveel mogelijk hergebruikt."

Het consortium werkt samen met de Hogeschool Leiden en de Hortus Botanicus van Leiden om onder meer vast te stellen of de onderzoekers met de juiste soorten werken.


foto: Wageningen UR

"Dat is het voordeel van Nederland. Bedrijven en onderwijsinstellingen wisselen hier kennis met elkaar uit", zegt Wilko Wisse, als stafmedewerker van tomatenkwekerij Lans betrokken bij het onderzoek, tegen Trouw. "Zo kan de glastuinbouw grote slagen maken. Dat hebben we in het verleden met onder andere tomaten gedaan en wellicht straks ook met vanille."

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven / Trouw
Publicatiedatum: