Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Omdat water een schaars goed is in Afrika, nemen meer Keniaanse bedrijven maatregelen om water te besparen. Zo ook Interplant, een rozenteler die besloot een eigen gesloten kringloopsysteem te bouwen bij hun kas in Kenia. "Zo duurzaam mogelijk zijn is de hoogste prioriteit en in Afrika zijn zulke bedrijven een inspirerend voorbeeld voor andere telers", zegt Martin Helmich van Hoogendoorn, die samen met Bosman Van Zaal de technieken bij deze teler heeft ontworpen en geïmplementeerd. Ook bij de nieuwe kas van 1 ha, die momenteel wordt gebouwd, blijft de rozenteler water besparen.
Chris Alphenaar en Geert Nell van Bosman Van Zaal, Robert Ilsink van Interplant en Martin Helmich van Hoogendoorn bij de IFTEX in Nairobi, Kenia.
Duurzaamheid
Bij Interplant draait het allemaal om duurzaamheid. De kas van 3 ha, die wordt gebruikt om de nieuwste rassen te testen, is gelegen in de buurt van Lake Naivasha. Waterbesparing is vooral in deze regio een belangrijke kwestie. Samen met Hoogendoorn en Bosman Van Zaal heeft het bedrijf een manier gevonden om het water te hergebruiken.
De kas van Interplant in Kenia.
Helmich: “Het water wordt uit één put gewonnen en is dus beperkt. Dit water wordt eerst ontzilt en gedesinfecteerd middels een 'omgekeerde' osmose. Om zoveel mogelijk water te hergebruiken, wordt het water dat terugkomt uit de kas gedesinfecteerd met behulp van een UV installatie. De waterkwaliteit wordt voortdurend bewaakt. Het resterende afvalwater stroomt naar het zogenaamde Wetland van Interplant, alwaar dit afvalwater wordt gezuiverd.”
Robert Ilsink, eigenaar van Interplant: “De verschillende, zorgvuldige geselecteerde planten op het Wetland zorgen ervoor dat verontreinigde stoffen uit het water gefilterd worden. Het wetland is een zeer efficiënt, economisch en ecologisch systeem om schadelijke stoffen terug te brengen tot een aanvaardbaar milieuniveau. Bovendien ziet het er geweldig uit."
Chris Alphenaar van Bosman Van Zaal: “Deze rozenkwekerij is derhalve wat watergebruik betreft op twee manieren duurzaam. Het hergebruikt water en voert ook het afvalwater op een duurzame manier af.”
De silo's en UV-lampen bij Interplant.
Besparing
Volgens Helmich spaart Interplant 30 procent water en 40 procent meststoffen uit. "Het is een grote investering, maar het betaalt zich in een relatief korte periode terug; binnen 2-4 jaar. En hoe groter het project, hoe korter de terugverdientijd," aldus Helmich.
Het Wetland en de kas van Interplant.
Uitbreiding
Op dit moment breidt Interplant uit met een nieuwe kas van 1 ha. De uitbreiding is volledig aangesloten op het bestaande irrigatiesysteem en waterafvoersysteem.
Teeltgoten en verticale ventilatie om energie te besparen.
Toenemende vraag techniek
Alphenaar en Helmich zien in het algemeen de vraag naar- en implementatie van technische innovatie groeien. "Kasverwarming bijvoorbeeld. Men kan voor vloerverwarming kiezen, maar er zijn ook ventilatoren die de warmte door de kas circuleren. Dit resulteert in een beter klimaat binnen de gehele kas; de planten zijn droger en daardoor minder kwetsbaar voor ziekten als meeldauw en botrytis. Hierdoor zijn er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig en zal het energieverbruik afnemen," zegt Alphenaar.
Het service team van Hoogendoorn en Bosman Van Zaal.
Lokale dienstverlening
Hoogendoorn en Bosman Van Zaal hebben een lokaal servicekantoor met lokale, goed opgeleide werknemers. Op kantoor zijn alle onderdelen beschikbaar om een snelle service te bieden. Verder is het personeel op het kantoor van Bosman Van Zaal in Naivaha 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.