Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
directe handel wel verder gestegen

Zomer: minder aanvoer, wel hogere prijzen op de klok

Tijdens periode 8 (van 18 juli tot 14 augustus 2016) nam de aanvoer van bloemen en planten af met 1%. Wel steeg de gemiddelde prijs met 5% ten opzichte van periode 8 van een jaar eerder.

Periode 8 valt midden in de zomermaanden hoewel de meningen verdeeld zijn over het begrip zomer. Het was in ieder geval vakantietijd in Nederland en in onze afzetmarkten in het buitenland, waardoor de vraag op een lager niveau lag. Langere perioden met extreme temperaturen bleven echter uit waardoor de vraag naar bloemen en planten gunstig uitviel.



De omzet van Royal FloraHolland liep ook lekker door in deze weken met een groei van 4%. De aanvoer nam af met 1% en de gemiddelde prijs steeg met 5% ten opzichte van periode 8 in 2015. Deze periode had al een hoge gemiddelde prijs. Zo was de gemiddelde prijs de afgelopen weken hoger dan het gemiddelde prijsniveau van maart en april.

Cumulatief zit de omzetgroei momenteel op de 4,3%. Als we rekening houden met de huidige positieve omzetontwikkeling en het inleveren van afzetdagen op het eind van het jaar, dan is de verwachting dat de omzetgroei uit gaat komen richting de 2,5%. Hierbij zijn zowel de aanvoer als de prijsvorming verantwoordelijk voor de helft van de groei.

Directe handel
Ondanks de vakantieperiode nam de afzet van de bloemen en planten in de directe handel verder toe. Bij de snijbloemen nam het aandeel van de directe handel na een pas op de plaats in periode 7 weer toe en wel met 2,1% tot 33,5%. Het algemene beeld verandert niet echt. Wel zijn er steeds meer producten die richting de 50% gaan. Gerbera, Lelie en Freesia horen al tot deze groep en daar komen de seizoensproducten als Helianthus en Gladiolus bij. Het zijn nog altijd dezelfde producten die weinig worden afgezet in de directe handel zoals Hydrangea en Zantedeschia.

Bij de kamerplanten nam het aandeel van de directe handel ook toe met 2,1% tot 78%. Hierbij zijn weinig producten die achter blijven. De ondergrens ligt ongeveer bij 66,6%. En de bovengrens ligt rond de 90%.

Bij de tuinplanten nam het aandeel van de directe handel toe met 5,6% tot 63,3%. Hier is de spreiding wat groter met Calluna aan de onderkant met 14% van de afzet in de directe handel en Sempervivum aan de bovenkant met 88% van de afzet in de directe handel.

Exportontwikkeling
Tot en met juli steeg de exportomzet van bloemen en planten vanuit Nederland met ruim 2% tot € 3,6 miljard. Met een plus van 4,3% doen planten het beter dan snijbloemen: +1,3%. De verschillen tussen de landen zijn groot. Terwijl de export van bloemen en planten naar een aantal landen flink in de plus zitten (Duitsland, Frankrijk en Italië) staat de export naar andere landen, die begin van dit jaar nog flink in de plus zaten, onder druk. Dit zijn o.a. het Verenigd Koninkrijk en Polen. De export naar het Verenigd Koninkrijk lijkt nu al last te hebben van de Brexit. De laatste twee maanden daalde de export naar het Verenigd Koninkrijk met 7%. De exportontwikkelingen zijn gebaseerd op de exportcijfers van Floridata.

Snijbloemen
Bij de snijbloemen nam de omzet met 1,4% toe. De aanvoer daalde met 1,2%. De gemiddelde prijs steeg met 2,6%. Vooral de aanvoer van rozen stond onder druk. Zowel de aanvoer uit Nederland als de aanvoer uit het buitenland nam met zo'n 6% af. De andere top 5 producten scoorden met hun groei het gemiddeld. Eustoma was een van de grootste groeiers met een aanvoertoename van 10%.

Kamerplanten

Bij de kamerplanten nam de omzet met 10% toe. De aanvoer nam met 1,5% toe, terwijl de gemiddelde prijs steeg met 6,5%. Een mooi resultaat voor de zomerperiode. Phalaenopsis zat met een prijsgroei van ruim 7% net boven het gemiddelde. Anthurium zal er op de nullijn ruim onder.

Tuinplanten

Bij de tuinplanten nam de omzet toe met 4%. De aanvoer daalde met bijna 3%. De gemiddelde prijs steeg met bijna 7%. Ook hier waren grote verschillen tussen de producten. De gemiddelde prijs van Hydrangea steeg met 16%. De gemiddelde prijs van Buxus daalde met 15%.

bron: FloraHolland

Publicatiedatum: