Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

32% besparing op elektra aangetoond bij phalaenopsis

Bij phalaenopsis is 32% besparing op elektriciteit mogelijk door een betere timing van belichting zonder in te leveren op kwaliteit. Dat blijkt uit afgerond onderzoek van Plant Lighting in zowel de op- als afkweek.

Uit eerder onderzoek bleek dat phalaenopsis gedurende een aantal uren per etmaal slecht benut. Maar het licht helemaal uitzetten bleek averechts te werken. Begin 2015 ging het project “Minder belichten phalaenopsis zonder productieverlies II” van start. Hierin is verder onderzocht of door het dimmen van de belichting op de inefficiënte uren in de ochtend en middag elektriciteit bespaard kan worden. Er is onderzoek gedaan met verschillende varianten belichting in acht kleine klimaatcabines met het ras Sacramento. Er waren twee opeenvolgende proefronden waarin werd gestart met planten die net uit de koeling kwamen. In vier cabines werd SON-T in de ochtend en/of middag gedimd.



Plantkwaliteit hetzelfde
Vervolgens zijn de controle en twee dimbehandelingen met de grootste elektrabesparing (22% en 32%) geselecteerd voor een hele teelt. Dit maal in de grotere klimaat-units van Plant Lighting. Wederom bleek dat de dimbehandelingen evenveel CO2 per etmaal opnamen als de controle. Het bleek dat de dimbehandelingen niet inleverden op aantal takken en ook het aantal bloemen per hoofdtak was gelijk.

Vervolgonderzoek en demonstratie
Er is reeds een vervolgonderzoek gefinancierd om een strategie te toetsen waarmee nog verder kan worden gegaan met elektrabesparing en er ook minder armaturen nodig zijn. Dat plan omvat tevens toetsing van de behaalde resultaten in een kassituatie. Daaruit moet blijken of de nieuwe belichtingsstrategie zonder problemen toepasbaar is in de praktijk.

Dit project is gefinancierd vanuit de gewascoöperatie Potorchidee en het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Het eindrapport van het project is beschikbaar en vindt u hier.

Bron: Kas als energiebron


Publicatiedatum: