Miljoenennota: de feiten op een rij
Liever in schrift? Lees hier uitgeschreven wat er voor ondernemers gaat veranderen.
Reactie LTO
LTO Nederland is tevreden met de toezegging van het kabinet om in 2017 extra te investeren in het bedrijfsleven en benadrukt dat dit ook in de land- en tuinbouw geïnvesteerd moet worden. ,,Het kabinet gaat in de begroting voorbij aan de economische situatie op een groot deel van het platteland. Boeren en tuinders blijven geweldig knokken om het bedrijf in stand te houden,” zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.
Het kabinet wil per 1 januari 2018 de BTW-landbouwregeling afschaffen. Uiteindelijk levert deze afschaffing de overheid structureel ieder jaar 17 miljoen euro op. ,,Deze lastenverzwaring moet leiden tot lastenverlichting. Het bedrag kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de verhoging van de keuringskosten van de NVWA terug te draaien”, stelt Albert Jan Maat. Ook moet het kabinet steviger inzetten om de arbeidskosten verder te verlagen.
Voedselagenda
Maat is tevreden met de 20 miljoen euro die wordt vrijgemaakt voor de voedselagenda. Wel vindt LTO Nederland het onbegrijpelijk dat er voor de voedselagenda 15 miljoen euro gezocht wordt bij bestaande innovatiegelden ten behoeve van onder andere een duurzame veehouderij. Het kabinet wordt opgeroepen om producenten van voedsel te betrekken bij de voedselagenda en het budget te blijven inzetten voor innovatie.
Prinsjesdag 2016 is ook de logistieke sector niet ontgaan. Diverse belangenorganisaties maken hun visie kenbaar.
TLN
TLN looft het kabinet voor de boekhoudkundige orde die het afgelopen jaar onder het huidige bewind is gerealiseerd. De ondernemersorganisatie ziet de toekomst rooskleurig tegemoet, maar toont zich bewust van het moeizame proces waarop de gewenste veranderingen tot stand komen. "De weg omhoog gaat met horten en stoten. Voor een volgend kabinet is het van belang om na jarenlang saneren nu juist te gaan investeren", stelt de onderneming. "Vooral op het gebied van fysieke en digitale infrastructuur, innovatie, mainports en mensen."
EVO en Fenedex
Op het gebied van investeren, vinden ondernemersverenigingen EVO en Fenedex hun gelijke in TLN. De verenigingen zijn van mening dat het kabinet fors meer moet investeren in bereikbaarheid en digitale infrastructuur om Nederland. Dat is nodig om Nederland tot koploper te maken op het gebied van digitalisering en duurzaamheid. Als het gaat om de totstandkoming daarvan, verschillen zij echter van visie. Zowel Evo als Fenedex leggen de nadruk op het behoud of verbetering van handelsverdragen die gericht zijn op vrij verkeer van goederen in Europa. "De vrijhandel moet uit de doemhoek", laten beide organisaties weten in een gezamenlijk statement. Tegelijkertijd pleiten EVO en Fenedex voor een betere samenwerking tussen inspectiediensten en de douane.
FME en CNV
Ondernemersorganisatie FME is content over de toegenomen aandacht voor economische groei, innovatie en cybersecurity in de Troonrede. Toch kan het nog altijd beter, vindt de organisatie: "Nederland moet uitgroeien tot dé digitale industriële hotspot van de wereld, in de vandaag gepresenteerde Rijksbegroting zien we te weinig van deze ambitie terug. Maar het is wel van groot belang dat nu en zeker in de volgende kabinetsperiode forse stappen worden gezet op het gebied van digitalisering en innovatie van die industrie."
Vakbond CNV legt gezien haar achterban de nadruk op andere delen uit de Troonrede. CNV had graag gezien dat het kabinet duidelijkheid gaf over de positie van flexwerkers en zzp'ers op de arbeidsmarkt. "Op de arbeidsmarkt ligt een groot vraagstuk waarop actie nodig is, maar dat schuift het kabinet door naar zijn opvolgers," zegt de bond.
Bron: TLN / EVO / NOS