"Overschakelen op groene gewasbescherming moet sneller"
Het plaatsen van middelen op zwarte lijsten door onder andere supermarkten, heeft vaak een negatief effect op het totale teeltsysteem. “We moeten toe naar een positieve lijst van middelen en maatregelen die de sector steunen in de vergroeningsslag.” Ieder was het erover eens dat samenwerking en transparantie nodig zijn om dit te bereiken. “Het Ministerie van Economische Zaken gaat zich sterk maken voor het versnellen van de toelating van groene middelen, maar heeft daar de andere ketenpartijen bij nodig.”
foto credits: Bloembollen Visie
Weerbare systemen en concepten
Uit het debat kwam naar voren dat innovatie in de sector door de praktijk moet aangezwengeld worden. Onderzoek draagt hieraan bij door telers te faciliteren met praktijkonderzoek naar weerbare systemen en nieuwe (holistische) product- en marktconcepten. Als het op die manier ingestoken wordt, wil ook Greenpeace kennis delen en meedenken over nieuwe productconcepten.
De aanwezige telers gaven aan dat het vaak nog voelt alsof ze in het verdachtenhoekje gezet worden als de vervuilers die pesticiden toepassen in de teelt, terwijl zij juist biologisch als basis hanteren. “Dit wij-zij-gevoel moet aangepakt worden door de telers dichter bij de consument te brengen en de consument te laten zien dat de land- en tuinbouw een grote bijdrage heeft aan de maatschappij en het platteland.”
Green Valley
Het debat maakte onderdeel uit van een serie debatten die in diverse regio’s worden gehouden in het kader van het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV). Green Valley werd georganiseerd in samenwerking met LTO Glaskracht Nederland (glastuinders) en Artemis Natuurlijk (producenten en handelaren in biologische middelen). Het debat vond plaats bij Koppert Biological Systems in Berkel & Rodenrijs.
bron: Bloembollen Visie