Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

John Persoon: ‘Nog beslissen over collectieve of individuele waterzuivering’

Persoon Potplanten in De Lier van de broers John en Aad Persoon telen op 4,5 ha groene en bloeiende potplanten. Op twee derde van de oppervlakte staan groene planten zoals Monstera, Philodendron, Alocasia en Schefflera. Bij de bloeiende planten zijn Begonia, Cyclaam, Fuchsia en Senetti de belangrijkste soorten. De potplantenteelt op de eb en vloed vloer is volledige gesloten.



Onvoldoende ontsmettingscapaciteit
Voor het water om de teeltvloeren mee op te zetten, gebruikt het bedrijf regenwater dat in een bassin en vier silo’s van in totaal 5.000 m3 wordt opgevangen. De groene en bloeiende planten hebben ieder hun eigen voedingsschema. Alleen het drainwater dat terugkomt van de bloeiende planten wordt met de UV-installatie ontsmet. De capaciteit van 8 m3 per uur is onvoldoende om al het drainwater te ontsmetten. Op tien teeltvloeren wordt dagelijks 120 m3 voedingswater opgezet.

Collectief of individueel?
In de polder waar Persoon Potplanten is gevestigd, zijn drie collectieven van 18 glastuinbouwbedrijven gaan samenwerken. Flynth hebben ze opdracht gegeven om een businessplan voor collectieve waterzuivering te maken, dat in december klaar moet zijn. “Aan de hand van dat plan gaan we volgend jaar beslissen of we meedoen in het collectief of het individueel gaan oppakken”, zegt John Persoon, die lid is van de Ondernemersgroep Water van LTO Glaskracht Nederland. “Omdat we maar een kleine hoeveelheid water lozen, kan het voor ons niet lonend zijn om mee te doen in het collectief. Groentebedrijven hebben veel meer water om te zuiveren. Een mobiele installatie kan voor ons ook een oplossing zijn, omdat we al gesloten telen.”

Condenswater en onderbemalingsput
Vanaf de zomer is Persoon de kleine afvalwaterstroom gaan meten. Dagelijks lozen ze gemiddeld 2 kuub water op het riool. Het gaat hier om condenswater van de WKK-installatie en water uit de onderbemalingsput. Het condenswater van de verwarmingsketel wordt hergebruikt omdat de pH laag is en er geen olie in zit, zoals bij het condenswater van de WKK. De potplantenteler: “Het grootste probleem hebben we bij een calamiteit. Door bijvoorbeeld een defecte voeler in een silo loopt het water over en komt in de onderbemalingsput terecht. Het kan ook voorkomen dat een klep niet heeft gewerkt en de pH in het voedingswater te hoog is. Deze hoeveelheden water zullen we eerst moeten zuiveren om te kunnen lozen.”

bron: Glastuinbouw Waterproof
Publicatiedatum: