Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder inzet SZW op misstanden tuinbouw

De Inspectie SZW richt zich meer op de maatschappelijke effecten van haar werk en maakt deze zichtbaar. Volgens Inspecteur-generaal Marc Kuipers zegt het aantal inspecties namelijk (te) weinig over het bereikte doel van de inspecties. "Daarom gaan we per programma de beoogde effecten en resultaten benoemen." Hij schrijft dit in het Jaarplan 2017 van de Inspectie SZW dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Tot nu toe werd de effectiviteit van de Inspectie vooral beoordeeld aan de hand van het aantal uitgevoerde inspecties en de boetes die werden opgelegd. Maar een inspectie kan uren duren, dagen of weken. Een verantwoording met cijfers stimuleert daarbij korte inspecties, terwijl het de samenleving gaat om maximaal effect. Om die reden gaat de Inspectie SZW zich meer richten op deze maatschappelijke effecten.

"Een uitdagend leerproces dat we starten door in dit jaarplan per programma de beoogde effecten en resultaten te benoemen. De inzet van onze mensen en middelen stemmen we daarop af. Aantallen inspecties, boeterapporten, rechercheonderzoeken en onderzoeksrapporten blijven belangrijk, maar zien we niet als doel op zich", aldus de Inspecteur-generaal.

De capaciteit van de Inspectie SZW wordt zo efficiënt mogelijk ingezet, waarbij de Inspectie zich vooral richt op bedrijven met een groot risico op overtreding. Komend jaar zal nog meer aanwezige data van verschillende diensten gekoppeld worden. Binnen de wettelijke kaders gaat de Inspectie de gezamenlijke analysetechnieken verder doorontwikkelen. Op deze manier krijgt de risicogerichte aanpak van de Inspectie steeds scherper vorm.

Een ander belangrijk thema het komend jaar is een goede veiligheidscultuur te creëren. Op papier kan een bedrijf perfect aan veiligheidseisen voldoen, maar als in de praktijk de voorman het verkeerde voorbeeld geeft aan zijn medewerkers dan loopt de werkvloer onnodig risico. Een goede veiligheidscultuur betekent dat er korte metten wordt gemaakt met patronen die onveilig gedrag in stand houden. Niet omdat het van de overheid moet, maar omdat werkgevers en werknemers het zelf belangrijk vinden.



Minder inzet op tuinbouw
Als gevolg van de groei in de categorie werkzaamheden die op grond van ongevallen en signalen uit de samenleving wordt gedaan, neemt de capaciteit die daarop wordt ingezet toe en daarmee de capaciteit om risicogericht op arbeidsomstandigheden in te zetten, af. De beschikbare capaciteit voor actuele risicogerichte programma's komend jaar is kleiner dan zonder de genoemde en geprognosticeerde stijging van ongevallen en signalen het geval zou zijn geweest. Deze stijging leidt tot minder inzet op de programma's metaal, bouw, asbest, misstanden en notoire overtreders en land- en tuinbouw. In deze programma's vindt minder inspectie-inzet plaats. Deels wordt er getemporiseerd en deels door te focussen op loonbedrijven en paddenstoelensector en na te gaan of daarmee effect haalbaar is.
Publicatiedatum: