Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frans Bunnik over watermanagement

"Hoe krapper het wordt, hoe creatiever de glastuinbouw"

Water is een van de meest besproken onderwerpen in de hedendaagse glastuinbouw. De rap naderende nieuwe richtlijnen op gebied van emissie en waterzuivering dwingen telers tot actie. Daarnaast is de beschikbaarheid van goed gietwater ook op langere termijn een punt van aandacht. Potplantenspecialist Bunnik Plants uit Bleiswijk heeft die veranderingen tijdig onderkend en daarop geanticipeerd: van gezamenlijke waterzuivering met telers in het gebied tot de opvang van regenwater en de opslag daarvan ondergronds.



Nauwkeurig watergeven vormt wellicht de basis van het watermanagement van Bunnik Plants. "Daarvoor hebben we uiteraard moderne hulpmiddelen ter beschikking, die worden aangestuurd door klimaatcomputer Priva Connext", opent mede-eigenaar Frans Bunnik. In het geautomatiseerde systeem wordt het retourwater gemeten en geanalyseerd. Er wordt kunstmest toegevoegd of bijgemengd en de watergift wordt zorgvuldig gereguleerd. Dat resulteert in een gesloten circuit.

"In de huidige, nieuwe wereld is recirculatie een must", vindt Bunnik. Om die reden is zijn bedrijf een van de trekkers van het project AquaReUse in Bleiswijk. Binnen dit samenwerkingsverband van bedrijven, gemeenten en onderzoekers in het gebied wordt het rioolwater van 100 ha glastuinbouw opgeleid, gezuiverd en opnieuw gebruikt. Lozen is daardoor verleden tijd. "We zijn al een paar jaar bezig met het kunnen hergebruiken van ons afvalwater. Als ondernemers hebben we de handschoen opgepakt. Het begint nu goed te lopen." Het project heeft niet alleen een economische motivatie, maar vooral ook een maatschappelijke. "We proberen op alle gebieden - door te innoveren en voorop te lopen - te werken aan een schonere sector, te beginnen met het eigen bedrijf."



Het nieuwe lozingenbesluit noemt Bunnik dan ook een logische, onvermijdelijke ontwikkeling. Wel zet hij nog wat vraagtekens bij de uitvoering van het besluit. "In de glastuinbouw werken we met regenwater.

Er is echter geen goed beeld van hetgeen er met het regenwater allemaal uit de lucht valt. Dat heeft invloed op de metingen op ons bedrijf, terwijl sommige stoffen helemaal niet van ons afkomstig zijn. Dat is niet terecht."

Anderzijds moet de sector ook de hand in eigen boezem steken, meent Bunnik. "We kunnen niemand de schuld geven en moeten als sector, met elkaar, werken aan oplossingen. De nieuwe regels op gebied van water en emissie zijn ons probleem." Frans Bunnik is desondanks overtuigd van een goede afloop. "Ervaringen uit het verleden leren dat hoe krapper de situatie voor de glastuinbouw wordt, hoe creatiever we als sector worden."


Het verhaal van Frans Bunnik is onderdeel van de serie The Grower Files van Priva

Voor meer informatie:
Priva
Zijlweg 3
2678 LC De Lier
Nederland
T: +31 (0)174 522 600
F: +31 (0)174 522 700
[email protected]
www.priva.nl
Publicatiedatum: