Henk Kamp op bezoek bij Vitro Plus
Kamp werd onthaald op een rondleiding door het lab en de kweekruimte, alwaar Vitro Plus jaarlijks vele miljoenen varens uit weefselkweek produceert. Trotse mede-eigenaar van het bedrijf Ard Stoutjesdijk - de andere helft van het ondernemersduo, John Bijl, was met een koffer sla in Japan - heette de minister welkom.
Met het nieuw ontwikkelde en gepatenteerde kweekslaconcept is een krop sla op te kweken zonder daarvoor groene vingers te hebben. Daarentegen moet men wel beschikken over een high-tech teeltbox. Die is te koop, je steekt de stekker in het stopcontact en voilà. Daarnaast en zo mogelijk nog mooier is het feit dat letterlijk alles in het kweekzakje zit: een halve liter water en alle voor de groei benodigde voedingsstoffen. Ter vergelijk: voor een traditioneel geteeld slaplantje is 40 liter water nodig. Bovendien zijn er in de teelt niet langer gewasbeschermingsmiddelen nodig.
Trotse Zeeuwen
"Wij willen deze kennis exporteren", vertelt Stoutjesdijk, "en hoeven niet zo nodig naar het buitenland." De corebusiness is en blijft varens en als het aan de heren eigenaren ligt, is en blijft de productie ervan in de thuishaven, Zeeland. Wat er met de sla kan, lijkt echter ook te kunnen met de opkweek van andere gewassen. Het exporteren van de know-how is dan wel weer uiterst interessant en daartoe zoekt Vitro Plus een grote - 'maar dan het liefst ook echt een hele grote', aldus Ard - partner, die ermee aan de slag gaat.
Het Zeeuwse is overigens, samen met Groningen, een geliefde bestemming van de minister. Er zijn een aantal echte industriële hubs in wereld, aldus de minister, en een daarvan zit hier bij ons, in de driehoek Rotterdam, Antwerpen en het Ruhr gebied. Geografisch gezien is de ligging van deze provincie daarom ideaal.