Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Praktijkvoorbeelden en business cases gezocht:

Levend groen voor gezonde gebouwen

Mensen brengen een groot deel van hun dag binnen door, of dat nu thuis is, op het werk, op school of in een zorginstelling. Dat betekent dat het van groot belang is dat ze zich in deze gebouwen prettig voelen, zowel voor henzelf, voor de organisaties waar zij in werken als voor de maatschappij. Zo maken personeelskosten zo’n 90 % uit van de operationele kosten van een bedrijf. Gezonde en gelukkige werknemers met weinig ziekteverzuim zorgen dus ook voor economisch gezonde organisaties. Gezonde leerlingen presteren beter en vallen minder snel uit. In een als prettig ervaren ziekenhuiskamer herstellen mensen sneller en kunnen daardoor eerder naar huis. Dat bespaart zorgkosten.

Er wordt steeds meer onderzocht wat gebouwen behalve duurzaam ook gezond maakt. Denk hierbij aan zaken zoals schone lucht, thermisch comfort, daglicht, gebruik van natuurlijke materialen, etc. Vaak wordt daarbij uitgegaan van de uitgangspunten van ‘biophilic design’. Ook wordt in de bouwwereld gewerkt aan het ontwikkelen van meetbare performance-indicatoren. Een van de nieuwe keurmerken voor het ontwerpen en uitvoeren van gezonde gebouwen, maar ook voor de manier waarop deze invloed kunnen uitoefenen op gezond gedrag van gebruikers is de ‘WELL-building standard’. Ook in Nederland begint deze voorzichtig voet aan de grond te krijgen. De Dutch Green Building Council (DGBC) en het Blue Building Institute onderzoeken bijvoorbeeld samen hoe WELL bestaande duurzaamheidskeurmerken als BREEAM zou kunnen versterken.

Opvallend is dat in de verschillende benaderingen van wat een gebouw gezond maakt structurele aandacht voor levend groen nog grotendeels ontbreekt. Wat Into Green betreft is dit een gemiste kans. Immers, uit allerlei onderzoeken blijkt dat groen bijdraagt aan een gezonde (binnen)omgeving en het welzijn van degenen die daar verblijven. Het blijkt alleen nog niet zo eenvoudig te komen tot afgewogen kosten-baten analyses waarmee opdrachtgevers kunnen worden geprikkeld om daadwerkelijk te investeren in gezonde én groene gebouwen. Kortom, wat nodig is zijn overtuigende business-cases.

Into Green wil goede voorbeelden graag een podium bieden op hun website. Een landingsplek waar opdrachtgevers, architecten, onderzoekers en ondernemers die zich met de meerwaarde van levend groen voor daadwerkelijk gezonde gebouwen bezighouden en/of oplossingen hebben, hun informatie kunnen delen. Zij zullen hier zelf ook gerichte content aan toevoegen op basis van recente onderzoeken en inspirerende praktijkcases uit binnen- en buitenland.

Heb je praktijkvoorbeelden van levende, gezonde en daadwerkelijk groene gebouwen of een overtuigende business case waarin de opbrengsten van levend groen bewezen zijn meegenomen? Meld ze via [email protected].
Publicatiedatum: