Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Hans Pronk

Vocht regelen met gesloten scherm

Hans Pronk is teeltadviseur Fresia en sinds 2006 enthousiast bezig met Het Nieuwe Telen (HNT). Hans geeft de cursus HNT aan diverse groepen met telers.



Telers die actief bezig zijn met schermen hebben nogal eens last van teveel vocht. Vocht afvoeren in de kas kan op een aantal manieren. Zo kun je het afvoeren via de luchtramen en/ of via condensatie aan koude gedeelten.

Het is belangrijk om de vochtafvoer van boven naar beneden te regelen. Hiermee bedoel ik dat eerst de luchtramen geopend moeten worden. Daarna wordt het scherm op een kier gezet en pas als dit niet voldoende is, wordt de verwarming ingezet om het vocht af te voeren. Let hierbij op de volgende zaken:
  • De regelingen moeten rustig verlopen en niet op elkaar inwerken
  • Bij het gebruik van een vochtkier in het schermdoek mag deze niet te ver open lopen
Tot twee procent schermopening is ruim voldoende om vocht af te voeren en minder wisselingen in de kastemperatuur te krijgen. Dit is ook nog afhankelijk van de vakmaat, temperatuur en vochtgehalte boven het doek en het type doek. Bij een grotere schermkier zal onnodig energie verloren gaan. Dit is goed te monitoren met een meetbox boven het doek.

Bij een te grote vochtkier zal de temperatuur oplopen, wat duidt op energieverlies. Verder zal door de hogere temperatuur het kasdek en het schermdoek een hogere temperatuur krijgen. Hierdoor zal de condensatiemogelijkheid ook verminderen waardoor ook weer minder vocht kan worden afgevoerd.

Bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: