Voor een volle zaal in Aalsmeer beet Cor Verdouw van Wageningen University & Research het spits af. Als programmaleider van DaVinc3i benadrukte hij het belang om de concurrentiepositie binnen de sierteeltketen te behouden en te versterken. ‘Het toepassen van IoT kan zorgen voor nieuwe logistieke concepten en leiden tot meerwaarde voor alle partijen in de keten’’, zegt Verdouw. De middag stond vooral in het teken om kwekers, handelaren, transporteurs en bloemisten te inspireren en kennis te laten maken met IoT. In het programma passeerden verschillende onderwerpen de revue. Er was aandacht voor de business case, de techniek en de impact op de organisatie. Daarnaast presenteerden zes bedrijven hun IoT oplossing in een korte pitch.
Business case
Florian van Santen van BlinkLane ging in op de economische kant van IoT. “De techniek is vaak wel beschikbaar, maar de organisatie is er vaak nog niet klaar voor om het goed in te passen binnen de organisatie. De dekkingsgraad van een netwerk wordt vaak gezien als een bottle neck, waardoor partijen er van afzien.’’ Als alle randwaarden goed zijn, is het aan de ondernemer waar hij IoT voor gaat inzetten en voor welke bedrijfsstrategie hij kiest. Volgens Van Santen zijn er drie opties:
- Het verbeteren van het huidige proces;
- Het uitbreiden en veranderen van producten en diensten;
- Het toepassen van een geheel nieuw verdienmodel.
Techniek achter IoT
Technisch kan bijna alles met elkaar verbonden worden. Volgens Manfred van Voort, van Digital Makers Lab is er ontzettend veel mogelijk. ‘’Veel mensen zien dat de dekking van IoT niet overal werkt, maar het leuke is, daar kan je zelf wat aan doen’’, merkt Van der Voort op. Naast LoraNet zijn er ook andere netwerken of kun je gebruikmaken van bluetooth. De ontwikkelingen op dit gebied gaan nu heel snel. ‘’Wacht niet op nieuwe technieken, maar begin met experimenten. Anders begin je nooit en mis je de boot. Start bijvoorbeeld met een prototype. De kosten van IoT zitten op dit moment niet zozeer in de devices, maar in het maatwerk van de oplossing”, zegt van der Voort. Een autonoom standaard device kost op dit moment rond de €80.
Inpassen IoT in organisatie
Hans Moonen van CGI & Universiteit van Twente, is van mening dat de organisatie en bedrijfsstructuren de komende tijd snel zullen veranderen door de inzet van IoT. ‘’De focus komt meer en meer te liggen op ‘slimme’ diensten. In 2003 draaide het nog om technische ontwikkelingen binnen de ICT. In 2016 is data de belangrijkste schakel geworden.” Hij geeft als voorbeeld de inzet van de Bestdriver-app. De app geeft chauffeurs tips over hun rijgedrag op basis van real-time informatie uit de boordcomputer van de vrachtauto. Ook kunnen wedstrijden voor ‘Beste Chauffeur van …’ worden gestart. Zulke games zijn een heel effectief hulpmiddel om mensen te motiveren om anders te gaan werken binnen en buiten de organisatie.
Pitches over IoT
Naast deze algemene kennis werden er zes praktijkvoorbeelden gepresenteerd in korte pitches.
- Daan Boersma van KPN vertelde over de mogelijkheden van het LoraNet. Dit is een lange afstand draadloos netwerk voor IoT.
- Robin Puthli van iTude presenteerde zijn Babbler over digitale verzegeling en kennismonitoring. Dit zijn kleine herbruikbare draadloze apparaten die de volledige verzending van het begin tot het einde kunnen monitoren en bijhouden.
- Gitta Ten Hoope van Royal FloraHolland en Robbert Robbemond van Wageningen University & Research vertelden over hun ervaringen met IQ-Flora. Dit is een innovatief systeem dat de productkwaliteit van rozen in de keten ‘real time’ in de gaten houdt.
- Sander Merkx van Mieloo-Alexander presenteerde de mogelijkheden van de GreenScan.
- Martijn Lukaart van Gardian liet de deelnemers een filmpje zien, waarin een sensor in combinatie met een app consumenten helpt bij het optimaal verzorgen van hun planten.
- Rahul Tomar van Tsenso lichtte zijn Fresh Index toe. Hiermee kan de houdbaarheidsdatum via een app uitgelezen en digitaal weergeven worden.