Nieuwbouw en aardwarmte op Het Grootslag
Tientallen hectares
Kassenbouwer Van Amelsvoort is momenteel druk met de realisatie van een kas van 9 hectare in Het Grootslag. Het is een opsteker voor het West-Friese glastuinbouwgebied. Net als in de hele glastuinbouw bleef ook in dit gebied de ontwikkeling achter tijdens de crisisjaren. Met de uitbreiding van paprikakwekerij Andijk vorig jaar en de bouw dit jaar, lijken de kaarten weer beter geschud. De populariteit van West-Friesland als tuinbouwregio is inmiddels onomstreden en ook Het Grootslag plukt daar de vruchten van. De polder omvat 370 hectare glastuinbouwgrond. Daarvan is bijna 300 hectare gevuld en zijn nog enkele tientallen hectares beschikaar. "Je hebt hier 8 procent meer zoninstraling dan op andere plekken", vertelt projectontwikkelaar Roelof de Haan. "Met de realisatie van de N23 wordt het gebied alleen maar beter bereikbaar."
Van Middenmeer naar Het Grootslag
Dan speelt ook nog de komst van aardwarmte mee. ECW Netwerk, bekend van de aardwarmteprojecten in Middenmeer, is momenteel ook druk bezig in Het Grootslag. Een aantal kwekers uit het gebied heeft hun gevraagd twee geothermiedoubletten en een warmtenet te realiseren. Sinds enkele maanden wordt er daarom hard gewerkt aan de voorbereidingen. De planning is deze zomer te starten met de voorbereidingen. Hierbij zal er gedurende 6-8 maanden een boortoren op de locatie actief zijn.
Paprika's
Maar eerst dus de kas van VD Holland. Die moet in het najaar gevuld zijn met paprika's. Vijverberg Advies begeleidt de bouw, Certhon doet de verwarming en Schermned gaat de doeken hangen. Verder zijn Stabo, Haket, Vanderlaan, Marel Loonwerk, Marco Broch en natuurlijk de Rabobank bij het project betrokken. Met de uitbreiding groeit het bedrijf naar 26 hectare kas. De paprika's gaan via Paprico en Door de markt op.