Veninga Hijken blikt terug op geslaagd tulpenseizoen
De tulpenoogst in beeld
De oogsts, zo meldt het bedrijf in diens maandelijkse update op de website, is tamelijk soepel verlopen. 'Zonder echte grote problemen zijn de bollen uit de grond gekomen en gespoeld. Ook het verwerken is naar behoren verlopen. De opbrengst en de verkoopprijzen zijn voor dit jaar niet verkeerd. Wij kunnen dus terugkijken op een geslaagd tulpenseizoen.'
'Momenteel worden de laatste tulpenpercelen ‘opgeknapt’. Dit houdt in dat de hopen met zeefzand worden vlakgemaakt en het perceel vervolgens wordt losgetrokken door middel van een cultivator. Op een aantal percelen zijn tagetes ingezaaid voor de bestrijding van het wortellesieaaltje.
Lelieteelt
Evenals in de maand juni, was het ook in de maand juli lastig om te zoeken naar geschikte spuitmomenten. Doordat er veel regenachtige dagen zijn geweest en het gewas dus vaak nat is, is het lastig om het spuitschema goed in stand te houden. Daarnaast is de kans op schimmelvorming op een nat gewas ook een stuk groter. Echter, door de geschikte momenten te pakken en door de inzet van meerdere spuitmachines, hopen wij de schimmeldruk in onze lelieteelt onder controle te houden.
Het koppen van lelies heeft zijn piek momenteel gehad en is dus nagenoeg afgerond. Evenals voor het spuiten, moet het gewas bij het koppen opgedroogd zijn. Dus ook voor het koppen geldt dat de geschikte momenten met beide handen aangepakt moesten worden. Het machinale kopwerk is op dit moment wel afgerond. De laatste knoppen worden handmatig verwijderd.
Over de hoeveelheid neerslag in de afgelopen maand mogen wij niet klagen. Over de maand juli hadden wij een totaal negentig millimeter regen, dit betekende niet dat wij helemaal vrij zijn geweest van beregenen. Echter, het was niet lastig om de vochtvoorziening in de lelieteelt op peil te houden.
Lelieteelt met buizenberegening
Overige werkzaamheden
Afgelopen maand zijn wij bezig geweest met de biofumigatie. Dit is net als de tagetesteelt een vorm van alen bestrijding. In juli is de het gewas onder geklepeld en dichtgerold. De gewasresten moeten dan in de grond een stof aanmaken wat de populatie aaltjes doet afnemen.
Na ongeveer een week wordt de grond weer opengetrokken is het proces voltooid. Op die percelen waar biofumigatie uitgevoerd is, hebben wij vervolgens tagetes ingezaaid. Zo zijn wij er zeker van dat onze bloembollen niet worden aangetast door mogelijke schadelijke aaltjes!
Voor meer informatie:
Veninga Hijken Bloembollen bv
Oranjekanaal ZZ 43-a
9415 TJ Hijken
T: 0593-525674
M: 0655-872187
E: [email protected]
www.veningahijken.nl