Man van meer dan 400 rassen
"Mijn titel staat op een visitekaartje maar het werk wordt gedaan door een heel team natuurlijk. Ik zit nog weinig met de handen in de aarde. Het schrijven van kruisingsprogramma’s, het denkwerk bij het veredelingsproces, dat is mijn hoofdtaak vandaag. Ik ben in het uitvoerende luik minder actief dan vroeger. De uitzondering daarop is het proefveld, waar ik de eerste tot de laatste pot opvolg. Daar worden de zaailingen uitgeplant en daaruit selecteren we de beste planten. Vervolgens worden die het jaar nadien opnieuw geplant, getest en al dan niet geselecteerd voor een nieuw proefjaar. Enkel als de plant meerdere testjaren goed doorstaan heeft, wordt ze aan het assortiment van de Belgian Mums toegevoegd en als volwaardig productie ras op de markt gebracht.”
Toekomstgericht
Wim werkt in en voor de toekomst. ”Mijn werk is apart in die mate dat ik nu bezig ben met finaliseren wat in 2019 op de markt komt. De veredeling en het ontwikkelen van nieuwe rassen en varianten vergen tijd. Elke bloeicyclus duurt sowieso een jaar. Chrysanten zijn herfstbloeiers en dus een seizoensproduct. We testen alles buiten, wat betekent dat we slechts één kans per jaar hebben. Kruisen en bestuiven, zaad oogsten en uitzaaien en daarna bevestigen, het vereist minstens drie jaar voor iets ‘af’ is.” Gediflora investeert bovendien nog in extra bloeicycli om zeker te zijn dat wat op de markt komt echt top is. “Onze catalogus staat er. We nemen bewust de tijd om nieuwe variaties volledig op punt te zetten en absoluut zeker te zijn.”
Sinds 1988 heeft Wim Declercq voor Gediflora 400 rassen ontwikkeld. Altijd wordt gestreefd naar verbetering. “Net zoals in de sport records gebroken worden, is ook bij chrysanten telkens ruimte voor verbetering. Dit wordt steeds moeilijker want we hebben al een enorme vooruitgang gemaakt. Continue verbetering blijft altijd ons doel”, glimlacht de man die veredeling eigenlijk “zeer eenvoudig” vindt. “Dat is het ook”, lacht Wim. “De chrysant is een vegetatief vermeerderd gewas, wat betekent dat je via stekjes of wortelstukjes verder ontwikkelt. Zaad komt alleen van pas in de beginfase, wanneer we iets nieuws creëren. Uit een goede vaderplant en een goede moederplant proberen we een nog betere plant te ontwikkelen. In eerste instantie betekent dat stuifmeel met een penseeltje op de stamper aanbrengen. De zaadjes worden geoogst en opnieuw geplant, waarna we via scheutjes of kloontjes terug vegetatief aan de slag gaan.”
Top
Nieuwe dingen creëren is één luik. De bestaande productierassen controleren is een tweede belangrijke taak. “De bloeitijd, de kleur, die moet juist zijn en blijven. Bovendien blijven we altijd verder zoeken naar verbetering.” De Belgian Mums zijn daardoor een begrip geworden en daar is Wim terecht trots op. “De mooie bolvorm is iets wat wij hier hebben gecreëerd. Belgian Mums hebben een uniforme bloei, een hoge kwaliteit en zijn zeer ziekteresistent.” Af en toe bezorgt een nieuwe variant de veredelaar extra plezier. “De Primo Pistache, daarvan was ik zeker dat we de primeur te pakken hadden. Die kleur was bij bolchrysanten nog niet eerder gecreëerd. Dat zijn leuke momenten.”
bron: Achter de Schermen
Gediflora
Schierveldestraat 14
B-8840 Oostnieuwkerke
T: +32 (0)51 26 88 88
Fax: +32 (0)51 22 22 49
E: [email protected]
www.gediflora.be