Mededingingswet aangepast voor tuinbouw in nieuw regeerakkoord
Kartels en prijsafspraken
De afgelopen jaren zijn er twee grote zaken over prijsafspraken geweest in de AGF-sector. In de paprika's en in de zilveruien zijn er verboden prijsafspraken gemaakt. Daar staat tegenover dat de telers en telersverenigingen spreken van uitholling van de sector doordat er veel meer teelt- en handelspartijen zijn dan dat er retailers zijn. De oneerlijke handelspraktijken zijn ook binnen de EU een onderwerp van debat. De taskforce Agricultural Markets heeft de afgelopen jaren onder leiding van Cees Veerman onderzoek gedaan naar de positie van telers.
BTW-tarief
In het Regeerakkoord is ook afgesproken het lage btw tarief van 6 naar 9 procent te verhogen. Dit lage tarief geldt voor tal van diensten en producten, waarbij onder dat laatste ook groenten, bloemen en planten gerekend worden. Daar zijn verschillende partijen absoluut niet blij mee. LTO Glaskracht Nederland vindt de aangekondigde verhoging van BTW op voedsel en sierteeltproducten een verkeerd signaal aan de samenleving als het gaat om gezondheid en een gezonde levensstijl. "De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9% is absoluut een verkeerd signaal", aldus voorzitter Sjaak van der Tak. "Groenten, fruit, bloemen en planten worden daardoor duurder en dat terwijl de overheid juist wil dat mensen zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven. Gezonde voeding extra belasten is dan een geen juist signaal en strookt niet met de voorgenomen goede aanpak van overgewicht."
Foodwatch reageert feller. "De supermarktschappen liggen vol spotgoedkoop junkfood. Een donut kost 55 cent, een Mars pakweg 36 cent, een roze koek 16 cent en een appelkoek …. 11 cent. Een appel daarentegen kost 59 cent, een paprika 99 cent en een avocado al snel meer dan een euro*. De prijsverschillen tussen junkfood en gezond eten worden al jarenlang alleen maar groter", schrijven zijn bij hun voorstel om de BTW op groenten en fruit juist naar 0% te verlagen. Daarvoor zijn ze een handtekeningenactie gestart.
Minister van landbouw
Het staat niet in het regeerakkoord, maar er wordt wel over gesproken: er zou volgens het AD toch geen minister van landbouw komen, meldt het AD. De Telegraaf weet echter zeker - die komt er wel. Vanuit de AGF-sector is de wens om een minister van landbouw een langlopende.
Sectorale afspraken
Verder staat er ook in dat de overheid op verzoek van branche- of producentenorganisaties sectorale afspraken in de tuinbouw algemeen verbindend kan verklaren. Dan gaat het bijvoorbeeld om de financiering van onderzoek naar innovatieve producten, of het verplichten van duurzamere standaarden. "Hierbij wordt rekening gehouden met Europese kaders en de Nederlandse exportpositie. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) krijgt een speciaal team voor geschillenbeslechting in de agro-nutriketen."
LTO Nederland is buiten de BTW-actie in ieder geval niet ontevreden over het regeerakkoord. "Het nieuwe kabinet ziet de kracht van de agrarische sector, als tweede voedselexporteur ter wereld, en de bijdrage die de agro-foodsector kan leveren aan een duurzame voedselvoorziening", schrijven ze. "Wat ons bijzonder aanspreekt is de aandacht die het kabinet heeft voor de continuïteit van gezinsbedrijven. Het gezinsbedrijf is nog steeds de dominante ondernemingsvorm in de sector en dat ziet het kabinet", aldus Calon. Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit voor jonge ondernemers in de landbouw. Het fonds moet jonge boeren en tuinders helpen in de bedrijfsovername. "Daar zijn we zeker gelukkig mee."