Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterschappen adviseren telers om handhaving te voorkomen

Ieder jaar in de periode van oktober tot en met januari als de teeltwisseling van (belichte en onbelichte) groenten en de opstart van de nieuwe teelt plaatsvindt, merken de waterschappen dat er meer lozingen van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater zijn. De monsters van slootwater, die ze maandelijks nemen, laten pieken in de meetwaardes zien.



Lozen op riool
“Iedere teler in ons werkgebied heeft een rioolaansluiting, waar ze het restwater op moeten lozen en niet op het oppervlaktewater”, zeggen de handhavers Erik Groen van Hoogheemraadschap van Delfland en Jeffry Spanjer van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Met hun voorlichting aan de telers vragen ze aandacht voor de waterstromen. Ze beantwoorden vragen over teeltwisseling om lozingen te voorkomen.

De handhavers gaan er vanuit dat telers hun teeltwissel goed plannen en over de juiste dimensionering van hun buffercapaciteit (silo’s) beschikken, zodat de afvoer van restwater gecontroleerd kan plaatsvinden en lozing naar het oppervlaktewater niet nodig is. Hun advies: “Breng het water op de juiste manier naar het riool toe. Inzicht in het eigen watersysteem is eveneens in het belang van de telers.”

Praktische zaken
De ervaring van de handhavers in de afgelopen jaren is dat ze veel lozingen van percolaatwater zien, doordat geen lekdichte containers worden gebruikt. Verder vinden ze dat telers nog te weinig aandacht voor lekstromen, overlopende en lekkende goten hebben. “Lekkages tegengaan is nu de uitdaging voor telers. Het uitvoeren van periodiek onderhoud kan ze daarbij helpen”, aldus de handhavers.

In de opstartfase van de nieuwe teelt constateren de handhavers veel overlopende silo’s. Bij het lek prikken van de substraatzakken komt het drainwater via de overstort van het watersysteem in het oppervlaktewater terecht. “Alhoewel de laatste jaren al veel overstorten zijn afgedopt.”

Calamiteit melden
Een calamiteit, een gebeurtenis waar een ondernemer zelf geen invloed op heeft, komt sporadisch voor. Toch kan bijvoorbeeld een silo openscheuren, ondanks dat deze goed onderhouden en gekeurd is. Een ontoereikende capaciteit van het riool of een lekkende afvalcontainer zijn geen calamiteiten. “Voor een te kleine overlopende silo moet de teler een grotere silo aanleggen om lozingen tegen te gaan. Of als er meer geloosd moet worden dan de rioolcapaciteit toelaat, is bijvoorbeeld een mestzak als tijdelijke opslag te gebruiken om gedoseerd te lozen”, meldt Groen. “Is er een calamiteit, storing op het riool of een andere onvoorziene omstandigheid doet zich voor, meld dat dan. In overleg met elkaar gaan we dan op zoek naar een oplossing.”

Toezicht en handhaving
Het is een gezamenlijk belang, dat er geen lozingen op het oppervlaktewater plaatsvinden. Het gaat niet alleen om de waterkwaliteit, maar ook om de toelatingen van middelen. Tijdens de periode van de teeltwisseling is er extra surveillance. Dit, omdat in deze periode extra veel lozingen in een gebied voorkomen, die de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. Ze letten specifiek op containers, lekkages en andere lozingen. “Door vooraf met telers te communiceren en hen te adviseren, willen we handhaving achteraf voorkomen”, laat Spanjer weten.“Op meldingen van burgers moeten we reageren en acteren. Lozingen buiten het riool om pakken we aan. Afhankelijk van de overtreding kan dat bestuursrechtelijk zijn om de schade te herstellen en/of strafrechtelijk, waarbij de strafsanctie een boete is, bedoeld om de overtreding in het vervolg te voorkomen.”

Bron: Glastuinbouw Waterproof (Harry Stijger)
Publicatiedatum: