Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moet je nou wel of geen ijsblokje bij je orchidee doen?

Ook in de VS wordt phalaenopsis steeds populairder. Deze planten kunnen weken tot maanden staan, maar ze krijgen vaak te veel water. De aanbeveling luidt potorchideeën wekelijks een ijsblokje te geven. Dit lijkt een eenvoudige oplossing, maar de vraag is of daarmee geen schade aan de plant gebracht wordt. Daarom is er in Amerika onderzoek uitgevoerd naar het effect van deze methode op de houdbaarheid. Conclusie: een ijsklontje kan geen kwaad.

Methode
In het onderzoek is gekeken naar de effecten van ijsblokjesirrigatie op de levensduur en kwaliteit van vier Phalaenopsis variëteiten. Wekelijks werden er drie ijsblokjes of het equivalente volume kraanwater op kamertemperatuur toegediend. Behalve de houdbaarheid van de individuele bloemen werd maandelijks de hoeveelheid drainwater gemeten evenals de fotosynthetische efficiëntie. Hiertoe werd onder andere de temperatuur van het groeimedium tijdens irrigatiemomenten gemeten.

Resultaten
De bloeitijd en algemene levensduur bleken niet door de irrigatiemethode te worden beïnvloed. De hoeveelheid drainwater was over het algemeen gelijk bij de met ijs en met gewoon water geïrrigeerde orchideeën. De laagst gemeten temperatuur in het groeimedium waarbij ijsblokjes waren gebruikt was zo’n 11°C. Gecontroleerde bevriezingsexperimenten toonden dat schade pas optrad bij -7°C. IJsblokjes blijken dus een goede methode om phalaenopsis planten te irrigeren.

Klik hier voor het onderzoek (€) op hortsci.ashspublications.org.
Publicatiedatum: