Watergeefapplicatie voor gerichtere irrigatie in potplanten
Data vochtsensoren
Voor het watergeefadvies zijn data van vochtsensoren in de pot, van het klimaat en de weersverwachting nodig. De vochtigheid in de pot is met sensoren van verschillende leveranciers te meten. Het aantal vochtmetingen worden tot één waarde per partij gebundeld om tot het vochtverloop per uur te komen. Een groei- en klimaatmodel berekenen op basis van plantontwikkeling en weersverwachting de verwachte verdamping van de plant en de grond in de komende dagen.
Watergeefstrategie
Telers kunnen zelf randvoorwaarden instellen die voor het type plant en watergeefstrategie gewenst zijn. “Dit kan een minimum vochtpercentage in het substraat zijn en op welke tijden het watergeven wel of niet mag. Bovendien is een maximum vochtwaarde voor de nacht in te stellen”, zegt Klaas van Egmond van Delphy. Het resultaat is een op maat gemaakt irrigatieadvies en geeft inzicht in het vochtverloop van iedere partij potplanten. Hierdoor kunnen telers zien wat het watergeven doet met het vochtgehalte, maar ook hoe het verloop is als er geen water wordt gegeven. Een potplantenteler kan nog steeds zelf beslissen om het advies wel of niet uit te voeren.
Irrigatieadvies opvolgen
Momenteel loopt er een pilot bij een potplantenteler. “Deze teler volgt de applicatie volledig op en stuurt zijn watergift op het advies. Dat gaat goed”, meldt Van Egmond. “De applicatie is een handige tool voor als de teler niet zelf aanwezig is op de tuin. Zijn vervanger heeft dan inzicht in hoeveel en hoe vaak water is gegeven en het advies wat hij kan doen.”
De samenwerkende partners oriënteren zich momenteel over de vervolgstappen, zoals het toevoegen aan de applicatie van de EC-waarde, watertemperatuur en het automatisch watergeven.
Bekijk hier de watergeefapplicatie.
Bron: Glastuinbouw Waterproof