Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
rapport RIVM

Vergroening gewasbescherming door verhoging kennisniveau

Groene gewasbeschermingsmiddelen, duurzame middelen op basis van schimmels en bacteriën of virussen worden nog maar weinig gebruikt in de land- en tuinbouw. De toelating van die middelen verloopt te traag en het ontbreekt bij telers en adviseurs aan voldoende kennis. Het kennisniveau moet omhoog, door scholing bijvoorbeeld.

MeentDe Nederlandse overheid wil een snelle overgang naar een groene, duurzame gewasbescherming. Toepassing van microbiële gewasbeschermingsmiddelen, middelen op basis van bacteriën, schimmels en virussen kunnen zorgen voor die verduurzaming. Maar die microbiële gewasbeschermingsmiddelen worden nog maar weinig gebruikt. Uit een rapport van RIVM blijkt dat het aandeel van die middelen niet meer dan 4% is. Het gebruik blijft vooral achter in de open teelten.


foto: Pixabay

Het RIVM heeft in het rapport 'Vergroening door microbiële gewasbeschermingsmiddelen' op basis van interviews in kaart gebracht wat de redenen zijn voor dat achterblijvend gebruik van die middelen. Wat zijn de knelpunten of belemmeringen? Welke oplossingen zijn er?

Achterblijvend gebruik
Een reden voor het achterblijvend gebruik is dat er nog weinig toegelaten middelen beschikbaar zijn. De hoge kosten voor toelating is een van de knelpunten, aldus het rapport. Bovendien is de toelatingsprocedure niet goed toegesneden op microbiële middelen. Ook sluiten onderzoek en praktijk vaak niet goed op elkaar aan.

Dat de middelen maar weinig gebruikt worden, zou komen door een gebrek aan kennis bij zowel telers als adviseurs. Telers maken - bij gebrek aan kennis - hun keuze op basis van de directe kosten van een middel.

Kennisniveau
In het rapport worden verschillende aanbevelingen gedaan. Zo zouden onderzoekers, telers en bedrijven beter met elkaar moeten samenwerken. En de overheid heeft daarin ook een rol, aldus veel geïnterviewden. Zij zou de samenwerking voor ontwikkeling van microbiële middelen moeten stimuleren. Het blijkt dat die samenwerking niet vanzelf plaatsvindt.

Om het kennisniveau te verhogen, zou het gebruik van microbiële middelen opgenomen moeten worden in de curricula van opleidingen en van de spuitlicentie. Het rapport noemt de mogelijkheid van het opzetten van een Green Deal met de opleidingen.

bron: Groen Kennisnet
Publicatiedatum: