Scadoxus zoekt kweker
“Dat wil zeggen, wij geloven dat daar een markt voor is”, verduidelijkt Tjerk Vening van Könst Alstroemeria. “De bloem wordt wel geteeld, maar dan praktisch alleen voor de snij. Er is niemand die hem als potplant in het assortiment heeft.”
Scadoxus
In Nederland wordt de bloem gekweekt door René Koning uit Hoogwoud. Daarbuiten heb je wat aanbod vanuit Portugal en vanuit Kenia, waar de bloem van oorsprong ook vandaan komt, en dat is het wel ongeveer.
Nu wil het toeval dat Koning onlangs op zoek was naar wat assistentie in de verkoop en dat de man bij wie hij dat vond, directeur van Könst Alstroemeria Hans Könst, een echte plantliefhebber en fan is. Eind 2016 werd een samenwerking beklonken, waarbij hij de handel weliswaar helemaal in eigen hand hield, maar de activiteiten op het gebied van teelt en vermeerdering met Könst gedeeld worden. Die laatste verzorgt een stukje vermeerdering bij René, maar voor een belangrijk deel ook in voornoemde landen Portugal en Kenia.
Niche product
“Daarnaast doen wij zelf veel onderzoek”, vertelt Tjerk. “Het is een echt niche product en er is relatief weinig over bekend. In de snij is al best wat ervaring opgedaan, vooral bij kwekers in Kenia, maar voor wat betreft de teelt op pot weten we echt heel weinig. Terwijl daar, geloven wij, echt wat te halen valt.”
Waarom dat zo is, laat zich, naast de exclusiviteit en de tropische look en feel van de bloem zelf, aldus verklaren. Tjerk: “Het is een vrij makkelijke teelt, die relatief weinig aandacht vergt. Je moet geen dure meters kas leeg hebben staan, daar loont het zich niet voor en ook heb je maar één bloem per bol per jaar, maar daar staat weer goed geld tegenover. 1,80 euro de steel gemiddeld over alle lengtes, in die orde van grootte. Daarnaast: er is nooit enige vorm van promotie voor gemaakt. Gebeurt dat wel, dan moet de consument lekker gemaakt kunnen worden, zo menen wij ook uit reacties om ons heen. We zijn dan ook zeker niet de enigen, die hier een potentieel in zien. Met een paar jaar moet het aantal stelen makkelijk te verdubbelen of te verdriedubbelen zijn.”
Voor buitenlandse concurrentie hoeft men niet echt te duchten. Hoewel productie in Kenia het best gaat, zijn stelen te groot en te zwaar voor transport. Dat is simpelweg te duur, een paar kleine vrachten bestemd voor een rijk Rus of sjeik uitgezonderd. Ook hoeft men een eventuele plotselinge overproductie niet te vrezen, omdat vermeerdering en teelt jaren in beslag nemen.
Om kort te gaan: Scadoxus op pot, wie biedt?
Voor meer informatie:
Könst Alstroemeria
Nieuwveens Jaagpad 93
2441GA Nieuwveen
T: +31 (0)172 539 925
F: +31 (0)172 537 144
E: [email protected]
www.alstroemeria.com