Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Wim van Os, Sproeibedrijf W van Os:
Zonnetje zet markt aan het krijten
Tholen - “Je rolt er gewoon in. Ik ben begonnen als ZZP'er en heb dat een paar jaar volgehouden. Toen ging dat niet meer, omdat er domweg teveel werk op me afkwam. In 6 jaar tijd heb ik 2 wagens en een loods vol aan apparatuur aan moeten schaffen en afgelopen jaar heb ik bovendien een eigen krijtmachine aangeschaft. En ook nu, nu het zonnetje weer vrolijk schijnt, is het weer alle hens aan dek.”
Je moet goed kijken, maar het is 'm echt! Wim van Os krijt een kasdek
Aan het woord is Wim van Os, een tuinbouwman in hart en nieren. Hij groeide op in de alstroemeriakwekerij van zijn vader, werkte daar een aantal jaren en startte toen zijn eigen kwekerij. Daar kwam in 2012 een eind aan, waarop hij voor zichzelf aan de slag ging met het krijten en reinigen van kassen. Sproeibedrijf W. van Os was een feit, en dat het vervolgens allemaal zo’n vaart zou lopen had hij zelf nooit verwacht.
“Je moet natuurlijk goed werk leveren, maar wat men vaak onderschat is het onderhouden van contact. Je moet nieuwsgierig zijn en je inleven in de vraag die bij die tuinder ligt”. Zelf heeft hij een voorbeeld paraat van een klant waar hij al regelmatig 10 hectare kwam reinigen. De teler had nog een extra 30 ha glasopstand, maar hiervoor had een hij een andere loonwerker in dienst. Hiermee ontstond een conflict, waarop Wim werd uitgenodigd. Niet direct om zijn brood op te eten, maar om te kijken of hij voor een bepaald probleem wél een oplossing in huis had. “We hebben toen samen eerlijk gekeken of ik het dan beter kon doen en ook heb ik geprobeerd hem te laten zien in hoeverre zijn wensen redelijk waren. Toen kreeg ik de klus, niet enkel omdat ik beter werk leverde, maar ook vooral omdat er een betere vertrouwensrelatie was en ik met een goede oplossing kwam.”
Weten wat je doet
Allemaal leuk en aardig, maar gaat hem dan alles voor de wind? “Natuurlijk zijn er uitdagingen genoeg. Vooral de groentenjongens zijn veeleisend. Moderne kassen worden bijna standaard voorzien van glas met een bepaalde haze en steeds weer nieuwe, zo optimaal mogelijke oppervlaktestructuren, waarmee de verdeling van het licht in het gewas zo optimaal mogelijk wordt. Dat stelt weer eisen aan het reinigen van het kasdek en zeker wanneer die gecoat is. Het middel moet immers reinigen maar niet de coating eraf bijten. Daar komt nog bij dat het middel biologisch moet zijn, goed voor het milieu en uiteraard niet schadelijk voor de plant.”
In de bloemen gaat het naar eigen zeggen allemaal wat makkelijker. “Wat dat betreft zijn ze in de tomaten en komkommers meer met de techniek bezig. Tegelijkertijd geldt ook daar dat men veeleisender wordt. Het blijft kortom een kwestie van zoeken en leren.”