Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slimme doseerpomp brengt middelenvoorraad in kaart

Tholen – Veel pompen verliezen hun kracht naarmate de druk hoger wordt. Een doseerpomp, die zowel hoge als lage druk aan kan, zelf digitaal flow registreert en die ook nog eens betaalbaar is. Daarmee ging In-Fluid aan de slag. Tijdens de Greentech presenteerden ze het resultaat.
 

Wubbo Wind (Besgrow Europe) en Wayne Kemerink (Dutrion) met de nieuwe doseerpomp. Dutrion presenteerde deze nieuwe pomp in samenwerking met In-Fluid tijdens Greentech 2018.

Aan de ontwikkeling van de nieuwe pomp ging drie jaar denkwerk vooraf. "Om leidingwerk te ontsmetten, werken veel telers met Chlorine Dioxide, een stof die selectief pathogenen aanpakt. Een mooi middel, maar het molecuul CLO2 laat zich lastig doseren", vertelt managing director Wim ten Kate. "Daar wilden we een oplossing voor bedenken."
 
De pomp die In-Fluid nu gepresenteerd heeft, is magnetisch aangedreven. "De meeste pompen worden aangedreven met een membraam of peristaltisch. Dat maakt ze drukafhankelijk en storingsgevoelig voor luchtbellen. Wanneer er een luchtbel in het membraam komt, kan die niet weg. Deze pomp heeft daar geen last van", vertelt Wim, terwijl hij meteen de continue werking van de pomp demonstreert, ook als de watertoevoer onderbroken wordt. In-Fluid heeft een patent op de samenwerkende delen.
 


Chemieresistent
De ontwikkeling is tot stand gekomen dankzij overheidssubsidie. De pomp wordt aangestuurd met een lage voltage, zodat het risico op verbranding minimaal is. Daarnaast is de pomp chemieresistent, waardoor het beschermd blijft tegen allerlei stoffen die in bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen zitten.

 
Op het display staan de gegevens uit het water te lezen. De pomp meet bijvoorbeeld het volume aan water dat erdoorheen gaat en ook de hoeveelheid gedoseerde middelen staat af te lezen. "Door de doseersoftware kan de tuinder de dosering tot op 10 ml nauwkeurig bijhouden. De data kan ook handig worden meegenomen in het managementsysteem. Zo weet je precies hoeveel middelen je nog hebt", aldus Wim. "Middelen zijn duur en iedereen wil ze vanzelfsprekend zo min mogelijk gebruiken. Daar spelen we met de nieuwe pomp op in."
 
Nog zo'n moderne term is het 'Internet of Things'. De nieuwe pomp, voorzien van wifi en track-and-trace is op deze toekomst voorbereid.
 


De bijbehorende tank is misschien klein, maar kan uitstekend van dienst zijn als meetinstrument. "Je zet hem gewoon tussen de opslagtanks en de waterpomp", wijst Wim.
 
Op de beurs in Amsterdam liet In-Fluid een pomp zien met een doorsnee van 1 inch. "We zijn ook bezig met een variant met een doorsnee van 2 inch. Die zal zich uitstekend lenen voor de moderne glastuinbouwbedrijven."

Voor meer informatie:
Wim ten Kate
In-Fluid B.V.
+31 (0) 85 1051953
www.in-fluid.com