Deze verantwoording begint bij het opslaan en bewaren van bloembollen in de aanwezige koelcellen op het bedrijf. Van binnenkomst tot vertrek. Joost: "Ondanks dat deze koelcellen computergestuurd zijn, is en blijft het mensenwerk, een “fingerspitzengefühl” die ik door de jaren heen heb ontwikkeld." Maar hoe gaat het er in de praktijk aan toe? Een kijkje in de wereld van het: opslaan, bewaren en prepareren van bloembollen. Laten we beginnen met de zomerbollen (tulpen en bijgoed).
Joost in één van de koelcellen bij Van Zanten Flowerbulbs (Hillegom)
Fysieke rondes
Tweemaal daags zeven dagen in de week worden er door Joost en zijn collega’s fysieke rondes langs iedere koelcel gelopen. Naast het controleren op temperatuur en luchtvochtigheid, vinden er ook controles plaats op zuur (ethyleen) in de lucht. Te veel ethyleen in de lucht houdt in dat er zure of besmette bollen in de cel aanwezig zijn. Zodra dit geconstateerd wordt, wordt de partij bollen direct in quarantaine gezet.
Externe factoren
Bij bovengenoemde controles wordt er ook gelet op externe factoren. Zo hebben wind, temperatuur en luchtvochtigheid invloed op het klimaat in de koelcel. Deze externe factoren kun je positief beïnvloeden door de besturing op de koelcel. ‘Sommige telers zijn bang voor een bepaalde luchtvochtigheid in de koelcellen. Bij zomerbollen zoals tulpen is dit niet iets waar je snel bang voor hoeft te zijn.’
Lucht
Wat niet vergeten moet worden is: verse lucht. Verse lucht is erg belangrijk in de koelcellen. Dit wordt via kleppen geregeld. Joost: ‘Te veel verse lucht in de cellen zorgt voor het uitdrogen van de bloembollen. Bij te weinig verse lucht kan er teveel ethyleen in de koelcellen ontstaan waardoor er weer ethyleenschade kan optreden. Al met al het regelen van verse lucht via de aanwezige kleppen luistert erg nauw.’
Ontwikkelstadium
Bij tulpenbollen worden verschillende temperaturen aangehouden. Voor de bloemontwikkeling in de bol wordt er gestart met een warme temperatuur. Voor het instellen van de juiste temperatuur moet altijd eerst het ontwikkelingsstadium van de bloem bepaald worden. We spreken van een stadium: I, II, P1, A1, A2 en G. ‘Want alleen met deze informatie kan je de juiste temperatuur van én de duur in de koelcel bepalen.’
‘Uitgangspunt bij het opslaan, bewaren en prepareren van bloembollen is natuurlijk altijd de kwaliteit op een niveau te krijgen en te behouden zodat ze van uitmuntende kwaliteit zijn. Mijn uitdaging, mijn passie,’ sluit Joost af.
Voor meer informatie:
Royal van Zanten
1e Loosterweg 1A
2182 BL Hillegom
Postbus 25
2180 AA Hillegom
T : +31 (0)297 387000
M: +31 (0)6 835 26 251
www.royalvanzanten.com