Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
H2O Technics trilt water schoon met nanocavitatie:
“Uiteindelijk doet het water zelf het harde werk”
Tholen - "Overal waar water gebruikt wordt, kunnen wij een rol spelen. Ook in de glastuinbouw", vertelt Nina Hanssen van H2O Technics. "Alle ongewenste organismen die zich via water verspreiden, kunnen wij op een honderd procent milieuvriendelijke manier elimineren." Nanocavitatie heet die technologie waarbij microscopische trillingen de organismen in het water doen imploderen. De technologie is niet nieuw, maar de manier van toepassen door H2O Technics wel, zo vinden ook de opstellers van de MKB Innovatie Top 100. H2O Technics is in de lijst met genomineerden opgenomen.
Opstelling van de C-Dome en de V-Dome.
Het Nederlandse familiebedrijf, gevestigd in Wieringerwerf, bestaat sinds 2016 is en is dus nog jong. Nanocavitatie is dat zeker niet, want al sinds 1988 wordt de technologie gebruikt. H2O Technics probeert de technologie nu op steeds meer terreinen toe te passen. Glastuinbouw is één van die terreinen. Nina: "Testen in de glastuinbouw hebben aangetoond dat nanocavitatie erg effectief is tegen fusarium en pythium, veroorzakers van wortelrot."
Zuiver water
In hun eigen productiefaciliteit worden resonators ontwikkeld van waaruit microscopische trillingen nanocavitatie opwekken. De ongewenste organismen imploderen en chemicaliën zijn daardoor niet nodig. Nina: "We blijven continu testen en door ontwikkelen, dus zelfs als we er voor kunnen zorgen dat het chemicaliëngebruik halveert, is dat pure winst."
Eigenlijk brengt H2O Technics twee innovaties op de markt. Met de Zerinn wordt legionella tegengegaan in waterleidingsystemen, terwijl de drijvende C-Dome parasieten en biofouling (het opeenhopen van algen en micro-organismen op natte oppervlaktes) voorkomt. Sander Boersen, H2O Technics: "Met het oog op de ontwikkelingen die nu gaande zijn, onder meer de zuiveringswetgeving in de glastuinbouw, kan de ontwikkeling van onze producten niet hard genoeg gaan."
Op de foto een cleaning unit ontwikkeld in samenwerking met De Hoog Techniek. Het systeem van H2O Technics maakt onderdeel uit van deze unit.
Sla op water
De technologie wordt al jaren toegepast in vijvers en in de offshore-industrie, maar ook in waterbassins kan de C-Dome ingezet worden. Op dit moment worden er bij een grote slakweker die sla op water teelt al resonators ingezet om het water te zuiveren. Bij aquaponics kan de technologie ook ingezet worden om het water schoon te houden. Sander: "Eigenlijk verkopen wij oplossingen. Alles kan op basis van de wensen van de klant op maat gemaakt worden. Of een klant nou vier of zes resonators wil gebruiken, het kan allemaal."