Toen Peet van Adrichem van Stichting Weet hoe je leeft! in maart een oproep plaatste op tuinbouwmarktplaats.nl voor een tweedehands klimaatcomputer, zagen Priva en partner Cogas Tech een mogelijkheid om te helpen. Priva en Cogas Tech installeerden een nieuwe Compass klimaatcomputer en maakten kennis met het bijzondere verhaal van Peet en Jolanda van Adrichem.
Rozenkweker Peet van Adrichem is in 1998 met zijn rozenkwekerij, vrouw en kinderen verhuisd van Wateringen naar Almere om daar het bedrijf voort te zetten. Ook de Priva klimaatcomputer CD750 uit 1989 verhuisde met hen mee. Helaas moest de familie Van Adrichem in 2008 stoppen met de rozenkwekerij, omdat ook zij geconfronteerd werd met de crisis die toen heerste. Wat nu?
Het roer om
De familie behield haar grond en begon met een caravanopslag om toch brood op de plank te krijgen. Peet liet zijn passie voor telen niet los en ging als hobby planten en groenten verbouwen in de kas. Peet zijn vrouw, Jolanda, werkte toen met verstandelijk beperkte mensen voor een grote zorginstelling. Zij zag hoe sommige dingen daar aangepakt werden en dacht: dit moet op een andere manier kunnen. Peet en Jolanda hebben zelf een dochter, Selma, met een licht verstandelijke beperking. Opeens vielen alle puzzelstukjes in elkaar. De locatie, de passie voor telen, de visie op goede zorg en de nodige ervaring: alle elementen voor een leerzame dagbesteding waren aanwezig. De familie besloot om vier mensen met een verstandelijke beperking onder haar hoede te nemen. Jolanda begeleidde de deelnemers en Peet leerde hen van alles op het gebied van telen. Op 2 januari 2014 is het bedrijf dat Jolanda van Adrichem oprichtte officieel een stichting geworden: Stichting Weet Hoe Je Leeft.
Vandaag de dag heeft de stichting 11 mensen in dienst en in totaal 56 deelnemers met ofwel een (licht) verstandelijke beperking, mensen binnen ggz of met een psychische stoornis. Jolanda: "Ondanks dat de stichting enorm gegroeid is, blijft het uitgangspunt van de familie: transparante zorg binnen een non-profitorganisatie." Peet is een van de begeleiders van de stichting. Hij geeft deelnemers het fingerspitzengevoel mee om groente en fruit met liefde te telen. Zo telen ze bij de zorgkwekerij op allerlei kleine stukken grond verschillende soorten gewassen. Dit deden zij altijd met behulp van de Priva klimaatcomputer uit 1989. Totdat deze het begaf begin dit jaar.
Een klimaat creëren voor groei
Peet plaatste een oproep op tuinbouwmarktplaats.nl met de vraag of er iemand was die de stichting een tweedehands klimaatcomputer wilde schenken. Bij Priva's productmanager Patrick Dankers gingen er gelijk belletjes rinkelen. "Onze nieuwe klimaatcomputer, Priva Compass, past perfect binnen dit plaatje. De starterscomputer is super eenvoudig te bedienen en geschikt voor kleinere teeltbedrijven", vertelt Patrick Dankers. "Daarnaast hebben de visie van de zorgkwekerij en die van Priva veel raakvlakken. Wat de stichting doet, is 'creating a climate for growth' in de kern. De zorgkwekerij creëert een klimaat waarin niet alleen planten, maar ook mensen kunnen bloeien. Dat is waar wij bij Priva ook voor staan."
Zowel de stichting als Priva waren enthousiast en partner Cogas Tech wilde ook graag zijn steentje bijdragen door de installatie kosteloos uit te voeren. Als tegenprestatie hiervoor komen senioren van een verzorgingstehuis uit Almere op bezoek bij de stichting voor een leuk dagje uit, geheel verzorgd door de deelnemers van de stichting. Want of het nu om catering en de verkoop gaat van eigen geteelde producten op locatie, houtbewerking of fietsen maken, deelnemers van de stichting zijn van alle markten thuis. Ondertussen wordt er bij de zorgkwekerij volop gewerkt met de Priva Compass computer en staan de verschillende gewassen er goed bij.
Dromen waarmaken is (niet) voor iedereen weggelegd
Ondanks dat de stichting enorm gegroeid is, blijft het uitgangspunt van de familie: transparante zorg binnen een non-profitorganisatie. Jolanda: "Elk mens verdient het om zijn of haar dromen waar te maken. Dat is dan ook waar onze stichting zich hard voor maakt. We praten hier niet over wat iemand niet kan, maar over wat wel kan. Zorg verlenen is eigenlijk helemaal niet moeilijk, het belangrijkste is dat deelnemers zich veilig en gerespecteerd voelen en waardering krijgen. Daarom maken we samen met onze deelnemers een persoonlijk plan en vervolgens kijken we hoe we dit plan kunnen uitvoeren."
Zonder te lezen je rijbewijs halen
"Dromen waarmaken; daar doen we het voor", vertelt Jolanda. "Zo was het een droom van een van onze deelnemers om zijn shovelrijbewijs te halen. Alleen… Hij kan niet lezen en schrijven, dus de theorie aanleren werd lastig. Een externe partij heeft daarom voor deze jongen een speciale leeromgeving opgezet en vervolgens heeft hij zijn shovelrijbewijs gehaald. Stap 2 was natuurlijk zijn autorijbewijs… En ook die heeft hij uiteindelijk gehaald!"
De stichting heeft al heel wat dromen van deelnemers waargemaakt en deelnemers klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Zo had een van de deelnemers de wens om fietsenmaker te worden en zo ontstond de fietswerkplaats. Hetzelfde geldt voor iemand die graag hout wilde bewerken. Nu levert de stichting eigengemaakte meubels en alles wat je van hout kunt maken.
Voor meer informatie:
Stichting Weet hoe je leeft!