Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gnatrol SC biedt uitkomst tegen varenrouwmug

Kwekerij Zuidbaak had tot dit voorjaar moeite om de larven van varenrouwmug (Sciara) en de oevervlieg (Scatella) in het jonge plantmateriaal te bestrijden. Sinds de toelating van de nieuwe biologische insecticide Gnatrol SC, weet Benfried, is alles anders. Men sprak met Ronald Bruinen, mede-eigenaar van de 3 hectare tellende pot- en perkplantenkwekerij in Honselersdijk.



Ronald: “Voordat Gnatrol SC werd toegelaten in Nederland was het bestrijden van de varenrouwmuggen en oevervliegen een probleem in ons bedrijf. We zaaien zelf onze gewassen en die zijn gevoelig voor de larven van varenrouwmug en oevervlieg. In de opkweek van de begonia’s hadden we bijvoorbeeld steeds vaker schade en daardoor werden de partijen ongelijker.”
Ook in andere teelten kon de schade behoorlijk oplopen bij Kwekerij Zuidbaak, maar echt goede bestrijders waren niet voorhanden. “We gebruikten aaltjes, maar het kiezen van de juiste dosering en het aanmengen was altijd lastig”, vervolgt Ronald.

Sjors van den Berg, adviseur biologische gewasbescherming bij Benfried, kwam eind maart met de oplossing voor Ronald: Gnatrol SC. Dit middel is door Benfried in samenwerking met de ontwikkelaar Sumitomo geïntroduceerd in de Nederlandse markt en de reacties zijn zeer positief.Ronald: “Toen we de Gnatrol voor de eerste keer hadden aangegoten, zagen we de volgende dag al veel minder larven in het jonge plantmateriaal.”
“Dat klopt ook wel, de larven stoppen na inname van het middel direct met eten en sterven 24 uur later,” vervolgt Sjors.

Niet alleen op het jonge plantmateriaal zag Ronald de positieve werking van de Gnatrol SC. “Op de vanglinten merkten we ook een duidelijk verschil. Waar voorheen de vanglinten snel vol zaten met volwassen muggen en vliegen, merken we nu dat deze langer schoon blijven. Daarnaast zien we ook veel minder of zelfs geen poep van de larven op de trays zitten en dat betekend dat de Gnatrol SC goed werkt. ” vertelt Ronald.

Kwekerij Zuidbaak wisselt nu verschillende bestrijdingsmogelijkheden af. “We zijn altijd op zoek naar nieuwe groene middelen, want de beschikbare chemische middelen wordt toch steeds minder. Met Gnatrol SC hebben we een nieuw biologisch middel, wat ook goed toe te passen is in een geïntegreerd systeem. We combineren nu aaltjes, Hypoaspis en Gnatrol SC en dat biedt echt een goede uitkomst, zelfs de motmuggen worden bestreden. We zien een duidelijke verbetering, dus het werkt gewoon super!” sluit Ronald af.

Voor meer informatie over Gnatrol SC:
Peter v/d Wel (06-41615018).


Voor meer informatie:
Benfried International
www.benfried.com
Publicatiedatum: