Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
kokos zat langs onze kust
Kenia: nieuwe kokoproducent gaat lokaal sourcen
Zo'n 99% van alle kokos dat in de Keniaanse teeltsector wordt gebruikt komt uit India en Sri Lanka. Maar als het aan James Kapombe ligt komt daar spoedig verandering in. Zelf opgegroeid tussen de kokospalmen langs de Keniaanse kust ontdekte hij, al werkende op een tomatenkwekerij, het potentieel van al die kokosnoten. Afgelopen juni startte hij zijn eigen bedrijf Cocogrow, dat zelf de vezels produceert en waarvoor hij ter lande al verschillende klanten, met name actief in de vermeerdering van kruiden, grassen en snijbloemen, gevonden heeft.
James Kapombe (midden) en Patience Kahonzi en Maria Pia van Zyp Onlus, Italië) afgelopen juni op de IFTEX and Fresh Produce Africa in Nairobi, Kenia.
De eerste en voornaamste reden voor het starten van Cocogrow ligt voor de hand: het is letterlijk in overvloed aanwezig en anderen kunnen er goed gebruik van maken. "Langs de Keniaanse kust wordt jaarlijks meer dan 20.000 MT aan kokosnotendoppen geproduceerd. Dit wordt verbrand (wat tot veel CO2 uitstoot leidt) of gedumpt in zee. In 2016 begon ik met het onderzoeken van de mogelijkheden hierop in te springen en afgelopen juni, op de IFTEX in Nairobi, konden wij onszelf voor het eerst presenteren."
Kokosnotendoppen
Opkomst Kokos
Kokos is bij ons gemeengoed, maar wordt ook in Afrika steeds meer gebruikt in de teelt van allerlei gewassen, zowel sier als groenten. "Het grootste voordeel van kokos is dat het goed water vasthoudt en stekjes er goed in wortelen. Sterker stek zorgt vervolgens weer voor minder uitval op transport. Bovendien is een algemeen voordeel van substraatteelt dat drain beter is op te vangen en te recyclen, dat afgifte en opname van mineralen beter te reguleren is en dat bovendien beter kan worden ingegrepen wanneer een plant met het een of ander besmet is."
Kapombe inspecteert een van de machines.
Diensverlening
In juli van dit jaar ging de productiefaciliteit in Kilifi, Kenia, van start. Het betreft een bescheiden gebouw en dito machinepark, maar pretenties heeft James ook niet. "Je moet het meer zien als een dienst. Wat wij doen kan de teler ook, maar dit scheelt gedoe, tijd en geld."
De kwaliteit van de eigen kokos verschilt in praktisch niets van die uit Sri Lanka of India. Toch stappen telers graag naar James toe, allicht vanwege het feit dat transport goedkoper is en de lijntjes korter. "En soms ook omdat ze toch niet helemaal te spreken waren over de grofheid of het vezelgehalte van de turf en wij wat dat betreft een betere kwaliteit kunnen leveren."
Financiering Het is een begin en productie is dan ook nog zeer beperkt. "We hebben nu de capaciteit om dagelijks 3 ton kokos te produceren. Dat is peanuts vergeleken bij grote producenten elders en kan nog aan geen fractie van de potentiële vraag voldoen." Groeien is naar eigen zeggen zeker mogelijk en gewenst, maar daarvoor zijn eventuele partners en in elk geval geld nodig. Geïnteresseerden mogen zich dan ook melden via onderstaande contactgegevens.
Eerder dit jaar kreeg Cocogrow een paar lintjes opgespeld. Tijdens de Nairoibi Innovation week werd het tot een van de meest veelbelovende start-ups uitgeroepen, en ook nam James deel aan het UN Sustainable Development Solutions Network Eco-solutions, waar het in het Youth Solutions Report een soortgelijke vermelding te beurt viel.